Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har mulige fissurer i endetarmen, hvorfor har de ikke grodd ennå?

Spørsmål

Jeg har ikke fastlege tilgjengelig da jeg befinner meg et annet sted pga koronapandemien (og vil heller ikke ha det tilgjengelig på en stund). Derfor skriver jeg til lommelegen. I august gikk jeg til legen da jeg hadde hatt periodevist ferskt blod og smerte/svie ved avføring i ca. to måneder (blod på papiret + rundt deler av avføringen). Hun gav meg noen stikkpiller. Da forsvant plagene. Etter ca 1 mnd begynte plagene igjen. Jeg gikk til legen og hun ga meg doloproct. Etter den var brukt opp, kom plagene gradvis tilbake. Jeg brukte derfor sinksalve. I februar fikk jeg en ny doloproct, men legen påpekte jeg ikke måte bruke den mer enn 2 uker. Etter de 2 ukene fikk jeg blod igjen, og dro til legen. Da sa hun at jeg kunne bruke salven i 1 mnd. I løpet av den måneden blødde jeg en gang. Etter avsluttet behandling, var svien fortsatt der. Jeg har derfor brukt vaselin som "erstatning". Nå 4 uker senere har jeg startet å blø igjen. Siden dette har vart så lenge, er jeg redd for om det kan være noe mer alvorlig. Jeg er også lei av å grue meg til å gå på toalettet hele tiden.. Om det er en analfissur (det er det legen har mistenkt, og jeg kjenner ingen hemoroider), hvorfor har plagene ikke gitt seg? Det har IKKE blitt gjort noen fysisk undersøkelse, og jeg er derfor redd for om det kan være endetarms/analkreft. Har bestemor og tante som har hatt tarmkreft, men det var begge over 60 år når de fikk det.   Til info: jeg tok en blodprøve i november, da var alt normalt. I tillegg er jeg verken plaget med forstoppelse eller diare – av og til treg mage da jeg ikke alltid er så flink til å drikke nok. Spiser normalt, og er gjennomsnitlig aktiv.

Kvinne 26
Svar

Hei.


Du er kun 26 år gammel, og i den aldersgruppen forekommer knapt tarmkreft. Men hemoroider og fissurer er særdeles vanlig, og det er derfor enhver grunn til å tenke at dette er årsaken. 


Ditt konkrete spørsmål er følgende:


"Om det er en analfissur (det er det legen har mistenkt, og jeg kjenner ingen hemoroider), hvorfor har plagene ikke gitt seg?"


Forklaringen på det er etter alt å dømme, at en slik eventuell fissur, ikke har grodd igjen ennå.


Du skriver at det ikke er gjort noen fysisk undersøkelse, og at du for tiden ikke har fastlege tilgjengelig. Jeg tenker at selv om dette etter alt å dømme skyldes ikke-alvorlige forhold som hemoroider og/eller fissurer, så vil eventuelt neste tiltak her være å få lege til å se i endetarmsåpningen for å bekrefte at det faktisk er fissurer, og så ta stilling til videre behandling etter dette, alt etter hvordan det ser ut. Det kan du jo gjøre etterhvert, om du vil, for de fleste fastleger har god kapasitet for tiden. 

Jeg vil også minne deg om følgende: Selv om du skriver at du ikke har tilgang til fastlege for tiden, så har de fleste fastleger nå mulighet for digital kontakt, med videokonsultasjoner m.v.  Du kan derfor med fordel kontakte din fastlege på denne måten (sjekk legekontorets hjemmeside), og diskutere situasjonen og eventuelle tiltak her og nå.


Lykke til.