Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har mageplager, og syrehemmende medisin virker ikke

Spørsmål

Hei, jeg har tidligere fått påvist helicopyloribakterien og gikk to ganger på trippelkur for å fjerne den. Etter dette virket alt bra igjen, helt til de samme symptomene oppstod. I tillegg har jeg enda mer vondt. Fastlegen min sier at det er sure oppstøt, men jeg har ikke noe tegn til sure oppstøt. Jeg får vondt i magen av å spise sterk mat, men det er nede i mellomgulvet der jeg tidligere har hatt mye smerter. Jeg er også kvalm, og føler meg uvel i form av at jeg blir svimmel og ør. Jeg får ikke sove om natten fordi det gjør vondt, og jeg føler at jeg konstant må spise for å mildne smertene. Legen min har skrevet ut syrehemmende midler til meg, men det har ikke stor effekt. Jeg har gjentatte ganger nevnt det til henne, men hun fortsetter å si at jeg må ta disse syrehemmende midlene. Jeg la også til at kjæresten min som jeg har vært sammen med i tre år har også samme problem, men han kjenner ingen smerter. Han har mye luft og er ofte på do. Han sier at han altid har vært slik og at det aldri har plaget han, men jeg har aldri hatt mageproblemer frem til i fjor, da det så tok et helt år for å fjerne denne bakterien. Dette er veldig frustrerende for meg å få beskjed om å ta medisiner som ikke funker. Det hemmer store deler av hverdagen ettersom jeg ikke kan spise noe salt eller krydret. Jeg sliter også med å få ned maten for jeg blir bare kvalm av å se på den. Dette er oftest fet mat. Jeg får veldig sjeldent spist noe jeg liker. Før jeg fikk denne bakterien veide jeg opp i mot 50 til 55 som er normalt ettersom høyden min er på 162. Da jeg fikk påvist bakterien var jeg nede i 48 kg, dvs undervektig. Etter kuren gikk jeg opp til 54 kg, men nå er jeg nede på 50kg og det går stadig nedover. Jeg har også laktoseintoleranse, men er veldig flink til å bruke riktige produkter og har ikke hatt store problemer med det. Jeg har også perioder med forstoppelse med svart avføring som lukter noe rart. Dette kommer under min syklus. Jeg vet ikke om det har sammenheng, men ønsker å høre hva andre leger mener.

Kvinne 25
Svar

Hei.


Det første jeg tenker her, er at symptomene dine i aller høyeste grad høres ut til å være syrerelaterte, fra magesekk og/eller spiserør. Mye av det du forteller om, er helt typisk, ikke minst dette med spiselindring. 

Medisinen du bruker, Nexium, er en av mange som kan forsøkes og som pleier å ha effekt. Men det er en lav dose du bruker, og derfor bør du nok høre med legen din om ikke du bør øke dosen, siden den ikke virker som forventet. I tillegg kan du legge til en annen syredempende medisin som heter Pepcid. Den er reseptfri. Ta den om morgenen. 

Det er også slik at en effektiv syredempende medisin som Nexium, ikke nødvendigvis virker på alle. Ikke sjeldent må en prøve og feile litt med forskjellige typer syredempende medisiner, før en treffer en som gir god virkning. Det bør du ta opp med legen din, dersom ikke doseøkning av Nexium fungerer som ønsket, evt kombinert med Pepcid.

Du må også diskutere med legen din om du burde vært gastroskopert, for å se om det er anatomiske forhold i magesekken som gir deg plagene dine, for eksempel at ikke lukkemuskelen mellom magesekk og spiserør virker optimalt.

Prøv hyppige småmåltider, og sov med hevet overkropp, halvt sittende i sengen. Det kan hindre syre og mageinnhold å komme oppover i spiserøret, om du har reflux.

For ordens skyld bør du også sjekke med blodprøver om du kan ha cøliaki, for det kan også gi en lang rekke mageplager og smerter.

Håper at informasjonen og rådene her kan være til nytte. Lykke til.