image: Har jeg irritabel tarm eller kan det være noe annet?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har jeg irritabel tarm eller kan det være noe annet?

Spørsmål

Hei, Jeg har nå i to år hatt en god del mageproblemer. Jeg har daglige problemer med oppblåsthet og har ellers mye vondt i magen. Når jeg våkner på morgenen er jeg ofte oppblåst. Dette er noe som ofte følger meg hele dagen, da spesielt etter middag.

Jeg har også mye problemer med løs avføring (ofte må jeg på toalettet etter å ha spist middag). Jeg har utrolig sjeldent fast avføring. Jeg har mye smerter relatert til disse problemene og det begynner virkelig å gå utover psyken min i form av utmattelse.

Jeg har prøvd å finne ut om jeg har en form for matintoleranse og jeg følger godt med på hva jeg spiser og drikker ved hjelp av en matdagbok, men ingenting hjelper.

Jeg har vært hos legen og tatt blod- og avføringsprøve samt som at jeg for ca. to år siden tok en ultralyd av magen min. Da de ikke fant noe uvanlig konkluderte de at jeg har IBS, og jeg fikk beskjed om å være obs på hva jeg spiser. Utenom dette har jeg ikke fått noe hjelp/veiledning.

Jeg begynner å bli utslitt og litt redd. Jeg lurer på om dette virkelig er ibs eller om jeg har noe annet. Hva burde jeg gjøre? Burde jeg eventuelt få gjennomført en koloskopiundersøkelse eller er det noe mer jeg burde prøve for å forbedre symptomene mine?

Kvinne 21
Svar

Hei.

Irritabel Tarm Syndrom (IBS) er en beskrivelse av en viss type plager fra magen, som kan minne om det du beskriver her. Det er ingen påvisbar sykdom, hvilket igjen betyr at det er ingen prøver eller undersøkelser som hverken kan bekrefte eller avkrefte denne diagnosen. Det er det som kalles en ekslusjonsdiagnose, hvilket vil si at en ikke kan stille diagnosen før en har utelukket alle andre mulige fysiske forklaringer eller sykdommer som kunne ha forklart mageplagene.

Det finnes ingen god medikamentell behandling for IBS, blant annet fordi det ikke finnes noen sykdomsprosesser i en IBS-mage som eventuelt kunne vært behandlet. Kostholdsråd er det vanskelig å gi, fordi det oftest er individuelt hva som øker og hva som minsker plagene, og da sitter man igjen med at den enkelte må lære sin egen mage å kjenne, og holde seg borte fra ting som forverrer plagene. Det eneste man har sett en viss positiv effekt av, er grundig informasjon om tilstanden, og å hjelpe vedkommende til å akseptere at en ikke har noen uoppdaget sykdom eller annet som kunne ha forklart plagene. Det henger kanskje i sammen med at bekymringer, uro, usikkerhet har en negativ effekt på mager generelt.

Poenget her blir altså at du får utelukket alle teoretisk mulige fysisk påvisbare årsaker til mageplagene dine. Jeg vet ikke hva du har tatt av blod- og avføringsprøver, men her er en sjekkliste som du ihvertfall bør har tatt, og du kan jo høre med legen din om alt dette er gjort:

  • Blodprøver mhp cøliaki og laktoseintoleranse
  • Blodprøver evt prikktesting med tanke på matvareallergier
  • Utelukke stoffskiftesykdom
  • Avføringsprøver: kalprotektin: Stiger ved betennelsessykdommer i tarmen.
  • Hemofec: Påviser ikke-synlig blod i avføring, hvilket er et uspesifikt sykdomstegn.
  • Få utelukket parasitter og innvollsorm: Avføringsprøve må sendes inn til mikrobiologisk laboratorie for å se etter parasitter. Det går an å få en del sjeldnere slike i Norge også, som for eksempel Giardia, som kan gi varierende og uspesifikke mageplager. Få utelukket dette.

Koloskopi som du spør om, er utelukket dersom prøvene kalprotektin og hemofec ikke gir utslag.

Jeg håper at du kan finne løsninger her, og anbefaler deg å gå gjennom denne sjekklisten med legen din, og hvis ikke en finner noe tegn til sykdom, så er en grundig samtale om IBS det første og viktigste som må gjøres.

Jeg ønsker deg lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-