Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har jeg forstoppelse, eller er alt normalt?

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 41 år. 1-2 dager per uke har jeg forstoppelse (ingen avføring eller kun harde, små klumper). De resterende dagene er avføringen smidig og normal, og jeg kan da gå på do opptil fem ganger i løpet av en dag. Bekymrer meg mye de dagene det ikke kommer noe ut, og kjenner meg da veldig stresset. Det siste året har jeg blitt fiksert og gjør alt jeg kan for å unngå forstoppelse, men den inntreffer uansett. Jeg gjør alt etter "boken": Drikker 1.5-2 liter vann daglig, spiser hver fjerde time. Inntar mye frukt og grønnsaker samt svisker, dadler og tørkede aprikoser. Daglig inntar jeg kjøleskapsgrøt med havregryn, grovt brød, biola/kefir, havremelk, yoghurt naturell, linfrøolje, olivenolje, honning, peanøttsmør, hasselnøttsmør og mørk sjokolade. Jeg spiser fisk flere ganger i uken og er også glad i kikerter, linser og bønner. Jeg tar vitamintilskudd og omega 3. Spiser aldri kjøtt og sjelden matvarer med mye sukker. Drikker 1-2 kopper kaffe daglig og inntar ca syv alkoholenheter i uken. Beveger meg 30-60 minutter hver dag og trener bikram yoga to ganger i uken. Det er en del matvarer jeg unngår (hvitt brød, pizza, søt melk, yoghurt med sukker, oster med mye kumelk), fordi jeg har lest at det kan bidra til forstoppelse Er det egentlig forstoppelse jeg har, eller er det rett og slett normalt at fordøyelsen min tar seg en pause? Har kanskje ingen grunn til å bekymre meg, men det tar såpass mye av min tankekapasitet nå at jeg trenger et råd. Skal jeg bare slå meg til ro, eller er det noen tips for å unngå problemet? Må tilføye at jeg jeg sjelden har vondt i magen, men de dagene jeg ikke har avføring kan jeg kjenne meg oppblåst med en del luft i magen.

Kvinne 41
Svar

Hei.

Det er usedvanlig lite sannsynlig at det du forteller om her, har med sykdom å gjøre. Men samtidig er det jo litt påfallende at du flertallet av dagene i uken har avføring opp til 5-6 ganger daglig, -uten at det igjen behøver å bety noe galt. Kanskje det er fordi du gjør alt så "rett", med svært mye avførende matvarer og tiltak?

Du er også veldig opphengt i dette, sier du, og en vet også at det er svært stor sammenheng mellom tarmfunksjon og psyke? Jeg vet selvfølgelig ikke, men det er jo mulig at dette er et såpass stort stresselement for deg (og sannsynligvis unødvendig) at det bidrar.

Uansett må det være slitsomt å ha det slik du beskriver her, for en skal normalt sett ikke behøve å være så opptatt av kost, mage og avføring som du er, så jeg er har et godt råd til deg:

Ta en tur til fastlegen for å bli sjekket for mage-tarmsykdommer, og når du så etter alt å dømme får beskjed om at du ikke har det, kan du "parkere" hele problemstillingen, og slippe å ha så mye fokus på det. Det er også slik at det er svært stor variasjonsbredde innenfor hva som er normalt når det gjelder avføring.

Tilleggssymptomer på alvorlig sykdom i tarm vil være ting som f.eks. ufrivillig vekttap, blod/slim i avføring, endring i avføringsmønster hos voksne mennesker, slapphet og sykdomsfølelse, og jeg går ut fra at du ikke kjenner noe av dette, siden du ikke har skrevet noe om det.

Jeg tror du gjør lurt i å få dette avklart en gang for alle med en tur til fastlegen nå, så gjør det. Si gjerne at du fikk dette rådet av en annen lege, i den hensikt at du skal kunne slippe å være så opptatt av det.

Ha det bra, håper svaret og rådene er til nytte!