Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har irritabel tarm, nå i en verre fase

Spørsmål

Jeg har nettopp kommet hjem fra 3 ukers ferie, to uker i Tyrkia og en uke i Trøndelag. Har fra tidligere funnet ut at jeg har irritabel tarm og vært til ernæringsfysiolog og fått god hjelp til å finne riktig kosthold. Men for tre dager siden ble jeg dårlig i magen med løs avf (ikke diare, men klumpete lys avføring) og magesmerter, primært nederst i magen og av og til i mellomgulvet. Jeg har forsøkt å spise normalt, det har nok blitt mindre måltider også har jeg forsøkt å spise mat uten laktose og gluten ( var laktoseintolerant da jeg var liten). Etter hver gang jeg spiser, samme hvor stort måltid jeg spiser, blir magen veldig oppblåst og jeg får vondt. Har jevnt over vondt i magen hele tiden, men ekstra vondt etter måltid og det kan vare flere timer. Det føles nå som at jeg må på toalettet hele tiden, men det kommer bare luft. Spiste sist et stort måltid igår kveld, og jeg pleier å måtte gå på do hver dag. Siste gang jeg var på do var for 2 dager siden og da var det løst. Det jeg lurer på er om jeg nå kan være forstoppet? Og om du har noe tips til hva jeg kan gjøre. Dette holder meg per nå hjemme fra jobb noe jeg synes er skikkelig kjipt. Jeg hadde en lignende episode for noen uker siden etter omgangssyken hvor magen var i ulage en uke etterpå med noe av de samme symptomene jeg har nå. Takknemlig for svar.

Kvinne 31
Svar

Hei.


Det fremgår ikke helt klart hvor lang tid det gikk etter turen til Tyrkia, før du fikk magetrøbbelet. Hvis det var i slutten av oppholdet eller like etter, er det jo muligheten for en mage-tarminfeksjon, som man lett får på de breddegrader. Slike går som hovedregel over av seg selv med tid og uten annen aktiv behandling enn evt væsketilførsel om man blir uttørret av diareen. Men det behøver jo ikke å ha med Tyrkiaturen å gjøre, for du har jo en irritabel tarm i utgangspunktet, og det kan jo være den som er inne i en dårligere fase. Dette har du fått grundige kostholdsråd for, fra ernæringsfysiolog, og jeg tenker nok at disse rådene vil være riktige også nå, og at de i utgangspunktet vil være mer presise og tilpasset deg, enn det jeg evt kan komme med over nettet her nå, hvilket blir mer generelle råd. Jeg er også sikker på at du kjenner din egen mage bedre enn noen, og derfor vet og merker hva som bedrer og hva som forverrer, og dette blir naturligvis en god regel å følge nå også. Jeg går forøvrig ut fra at du er utredet grundig før du fikk diagnosen irritabel tarm, og på den måten har fått utelukket andre sykdommer som cøliaki og laktoseintoleranse? Hvis ikke må det naturligvis gjøres. 


Du forteller at du hadde en lignende episode for noen uker siden, etter en omgangssyke. Dette kom du deg tydeligvis av. Hvis du minnes hva du spiste da og tolererte best, så er jo det også en nyttig rettesnor for hvordan du bør håndtere dette nå, og hva du bør spise og ikke spise. 


Jeg tenker at du kanskje bør bruke probiotika hver dag, det bedrer tarmfloraen og kan føre til bedre magefunksjon. Forsøk det. F.eks. Biola eller Kefir, eller du kan spørre på apoteket om hva de har der av slike produkter.

Ofte er meieriprodukter noe mer tungfordøyde hos mange, spesielt melk, så kanskje du skal droppe det en periode. Ganske skånsomt for magen er også kun ren kokt hvit ris i noen dager. Det pleier man å anbefale som det første man spiser, om man har hatt en runde med magesyke og skal begynne å spise igjen.


Du forteller om to dager uten avføring, og siste avføring var diare, og du lurer på om du kan være forstoppet nå. Det er nok også en mulighet. Men jeg ville nok vært tilbakeholden med avføringsmidler, siden du har en følsom mage i utgangspunktet, og heller vente til det kommer av seg selv. Drar det i langdrag, kan du evt forsøke en gang med et klyster, som f.eks. Microlax, som en engangsforeteelse.


Rikelig med væske er under enhver omstendighet nyttig, så drikk gjerne en halvliter vann før hvert måltid.


Siden dette gikk over sist du hadde en lignende runde, så tenker jeg at det er enhver grunn til å tro at det vil ordne seg nå også, og jeg ønsker deg god bedring.Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-