Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har irritabel tarm, kan det påvirke mine spiserørsplager?

Spørsmål

Hei igjen! Jeg glemte å si at jeg har fått påvist irritabel tarm den siste måneden om du tror det spiller inn i det jeg skisserte i første melding. Videre så lurer jeg på hva slags type sykdom man vil tro det er om det ikke er refluks? Jeg blir jo bekymret for om det kan være noe farlig from for eksempel kreft i spiserøret. Jeg vet ikke så mye om irritabel tarm siden jeg akkurat har fått det så vet ikke hvordan det påvirker kroppen.

Mann 34
Svar

Hei.


Irritabel tarm er ingen fysisk sykdom som sådan, det vil si at det er ingen sykelige objektive forandringer av noe slag, hverken anatomisk eller på annen måte, f.eks. påvisbart i blodprøver. Det er selve måten tarmen fungerer på som er endret slik at en kan få slike plager som er typisk for irritabel tarm, f.eks. smerter, oppblåsthet, varierende avføring m.v. 

Irritabel tarm vil følgelig ikke gi plager fra spiserøret, som du har plager fra. 

Du lurer på om hvordan irritabel tarm "påvirker kroppen".  Siden det ikke er en sykdom, men mer en beskrivelse eller "merkelapp" på en litt for "livlig" tarm, har det heller ingen direkte innflytelse på kroppslige prosesser forøvrig.


Videre spør du om hva slags sykdom du kan ha hvis ikke det er reflux. Om jeg skulle ha svart på det, ville det bare blitt en tilfeldig oppramsing av vilkårlige diagnoser, noe som ikke har noen som helst relevans for deg og din situasjon, altså gjetning "i blinde" uten informasjonsverdi for deg. Ethvert menneske kan få kreft, for eksempel, men det er jo ikke noe en skal gjette eller anta noe om, men kun finne ut av og få utelukket ved hjelp av utredninger.


Ha det bra og lykke til med utredningen.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-