Har helseangst, og plager fra magen

Spørsmål

Hei! Er en kvinne på 25 som har vært en del plaget med magen de siste månedene. Har vært til undersøkelse, tatt ct av mage og rygg som ikke viste noe. Alle blodprøver som er tatt ser helt fine ut. Men de siste dagene har jeg hatt veldig lys/gul avføring. Ene dagen diare, andre dagen er det fast konsistens. Jeg er bekymret for hva det kan være. Har hatt mye luft og rumling i magen, men ingen smerter.. Har tatt prøver for cøliaki, men de så fine ut. Har også tatt flere urinprøver med et snev av blod i, kan dette ha en sammenheng? Tenkte jeg skulle se det an før jeg kontaktet legen igjen, men må nesten forhøre meg siden jeg sliter med helseangst.

Svar

Hei.


Det du spør her, er om dette med spor av blod i urinen din kan ha noen sammenheng med magesymptomene dine; luft og romling m.v. Det anser jeg som svært lite sannsynlig, da urinveiene og tarmsystemet ikke har noen direkte innbyrdes forbindelse.

Spor av blod i urinen kan være normalt, mange har det livet gjennom uten at det skyldes sykdom, men diskuter med legen din om dette burde utredes videre før du kan konkludere med at det er normalt for deg.

Nå har du i noen dager hatt lys / gul avføring og mye luft og romling. Det i seg selv gir liten eller ingen mistanke om sykdom.

Spesielt med så kort varighet så vil jeg anbefale deg å se an akkurat det, for det er en kjensgjerning at mage/tarmfunksjon varierer, og en noe løsere og lysere avføring kan avgjort være normalt. Svart avføring kan bety blødning i tarmen, og gråhvit avføring kan tyde i retning av sykdom f.eks. i galleblæren. Men det har du jo ikke.

Du har helseangst, og er derfor nå opptatt av magen din og det du kjenner, bekymret for dette. Det er meget velkjent og helt almenmenneskelig at psyken påvirker tarmen i betydelig grad, og det er derfor meget mulig at din bekymring og underliggende helseangst er hele eller deler av forklaringen på symptomene fra magen din.

Konklusjon:

Få fastlegen din til å vurdere om du skal utredes videre for blodet i urinen, mens mageplagene bør du kunne se an. Vedvarer det eller blir verre, kan du få legen din til å se nærmere på dette for å se etter evt sykdomsforklaringer, noe jeg i utgangspunktet tror er lite sannsynlig, både ut fra symptombeskrivelsen og det at du allerede er godt utredet for dette uten tegn til sykdom i magen,


Ha det bra