Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har gallestein og skal til utlandet

Spørsmål

Kvinne 71 år. November -17 fikk jeg veldig vondt under høyre bryst. Smertene kom og gikk en liten uke. Var til lege, som tok blodprøver. B-Hemoglobin 13,7 , B-Trombocytter 280 , P- amylase 83 , P-Kreatinin 53 , S-Alkalisk fosfatase 78 , S-Bilirubin total 11 , S-fritt tyroksin 15,9 , S-GFR est/1,73m2 90 , Ustix neg. Ble deretter sent til ultralyd og det viste seg å være gallestein. Legen innformerte meg på telefon om resultatet, fortalte at jeg ikke skulle spise fet mat, og hvis jeg fikk feber og følte meg dårlig, kunne det være tegn på betennelse evt. i lever - bukspyttkjertel og at jeg da måtte få antibiotika - kanskje opereres. Hvert år er jeg en mnd i utlandet. og nå er jeg i tvil om hvordan jeg skal forholde meg, hvis jeg plutselig blir dårlig der. Kan man be sin lege om å skrive ut en resept på antibiotika, som jeg tar med for "sikkerhets skyld" og leverer den tilbake når jeg kommer til Norge igjen. Jeg er usikker på hvordan jeg forholder meg i denne situasjon, da jeg har vanskelig med språket i dette land - evt. om jeg må på sykehus etc. Vil gjerne ha en utfyllende informasjon om det å leve med gallestein og hvordan man forholder seg, og hvordan det merkes, hvis det utvikler seg i negativ retning.

Kvinne 71
Svar

Hei.


Du har altså gallestein, og det er mange mennesker som har dette uten å vite det, og lever greit livet ut med sine gallestein. Noen ganger kan det gi gallesteinsanfall, slik du opplevde nå.  Det kan skje igjen, men det behøver ikke å skje igjen. Hvis jeg var deg, ville jeg fått med korrekt type smertestillende mot gallesteinsanfall, fra fastlegen din, i tilfelle det skulle skje mens du er på ferie. Dette synes jeg er det viktigste du kan gjøre nå i forbindelse med utlandsreisen din.


Lang sjeldnere enn gallesteinsanfall skjer det at det utvikles det galleblærebetennelse, som er en infeksjon. Da vi du bli syk med stigende feber osv., mao et ganske annet og mer dramatisk sykdomsbilde enn et gallesteinsanfall, som "kun" er smerter. Det krever vanligvis sykehusinnleggelse. Jeg synes det er ikke er noen god løsning å få med en boks med antibiotika i tilfelle gallesteinsanfall, men hør med din lege som kjenner deg, om han/hun synes det er en god ide. Har man mistanke om galleblærebetennelse, så skal jo diagnosen bekreftes av lege, før behandling iverksettes.


Noe av det viktigste du må gjøre er å tegne en god reiseforsikring, som sikrer deg rett til transport hjem til norsk sykehus om det skulle være medisinsk nødvendig, og gode reiseforsikringer inkluderer også muligheten til å snakke med forsikringsselskapets medisinske personell, som kan være behjelpelige med å finne best mulig sykehus osv der du er.


Jeg vil også legge til at din fastlege er fastlegen din også når du ikke befinner deg i Norge, dvs at du kan jo avtale med legen din at du kan ringe ved behov, om du f.eks. blir syk og lurer på hva du skal gjøre osv, for det er jo veldig mye legen kan bidra med av råd og vurderinger over telefon.


Håper dette var greie og praktiske råd. Lykke til og god tur!