Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har forstoppelse. Kan jeg få skiveprolaps av å trykke hardt og lenge ved toalettbesøk?

Spørsmål

God dag. Jeg er voksen mann som bor i Sør Frankrike. Jeg fikk skiveprolaps ved nyttår. Jeg vet ikke hvordan, jeg har aldri hatt vondt i ryggen. Etter nesten to måneder med ufattelig mye vondt, ble jeg operert for tre uker siden. Jeg er veldig plaget av treg mage. Jeg drikker vann, spiser fiber, frukt, men det hjelper ikke. Jeg må jobbe og trykke ganske hardt, for å få ut avføringen. I min ungdom hadde jeg bestandig løs mage. Mitt spørsmål er: Kan man få skiveprolaps av at jeg trykker så hardt??Jeg går til coloscopi hvert 6.år.

Mann 78
Svar

Hei.


Nei, du kan ikke få skiveprolaps av å trykke hardt for å få ut avføringen. 

Men det er jo veldig plagsomt, så du bør prøve å finne gode løsninger på dette. Det første jeg tenker på er følgende:


Det er bare tre uker siden du ble operert for ryggen. Kanskje du bruker eller har brukt sterke smertestillende? Det en oftest bruker, er medisiner av opiat-/opioidgruppen, som f.eks. kodein, oxycodone m.fl. De gir særdeles ofte sterk obstipasjon / forstoppelse som bivirkning. Hvis det er slik at du har brukt slike, så er det en svært sannsynlig årsak til forstoppelsen, og da er det beste rådet å la være å bruke slike videre, om du klarer. 

Her i Norge har vi et slikt preparat, hvor der er tilsatt et virkestoff (naloxon) som forhindrer at medisinen virker på tarmen. Det heter Targiniq. Det gir ikke forstoppelse i samme grad som alle de andre opiatene. I Frankrike heter dette preparatet Targinact. 

Dersom du bruker sterke smertestillende av opiat-typen nå og er så forstoppet som du er, så kan du evt høre med legen din om du bør bytte til dette.


Hvis du derimot ikke bruker slike sterke smertestillende som gir forstoppelse, er det en lang rekke medikamenter både med og uten resept, som kan brukes. Jeg kan ikke navnene på disse i Frankrike, men du kan jo starte med å forhøre deg på apoteket, om hva som finnes av reseptfrie preparater. Det er også viktig å drikke mye vann, spise mye grønnsaker og frukt og grove kornprodukter, og gjerne mye oljer, f.eks. olivenolje. Daglig bevegelse, om du klarer det, er også svært viktig.


Håper at svaret er til nytte for deg, god bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-