Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Har en kul i endetarmsåpningen, kan det være en hemoroide?

Spørsmål

Hei! Jeg har en slags hevelse/kul i rumpa. Legger ikke merke til den annet enn når jeg er på toalettet. Blør ikke, men svir litt ved berøring. La merke til den for 4 dager siden. Er redd det ikke skal gå bort av seg selv. Har aldri hatt noe lignende før. Hva kan det være og hvor lenge skal jeg vente før jeg gjør noe med det?

Kvinne 23
Svar

Hei.


Du er altså en ung kvinne på 23 år, som nå i noen dager har kjent en hevelse / kul ved endetarmsåpningen. Den svir litt, men blør ikke. Det er overhengende sannsynlig at det er en hemoroide. Det er ufarlige utposninger på blodårer (vener) i endetarmsåpningen. Det er svært vanlig, en regner med at ca 1/3 av alle har dette i perioder. Det skal kun behandles om det gir plager. Nå har jeg ikke sett denne kulen, og kan ikke si noe med skråsikkerhet, men siden det er så vanlig, og siden beskrivelsen din minner om hemoroide, tror jeg at det er dette det er. Skulle en tenke i andre retninger, så kunne kjønnsvorte ha vært en alternativ diagnose, men de pleier ikke å være ømme. Hvis du tar et speil, kan du også gjøre en vurdering av dette selv: En hemoroide er en svakt blåaktig jevn, rund utposning, "boble"-lignende, med glatt overflate. Men en kjønnsvorte er vanligvis mer blomkålaktig på overflaten, evt kan den ha en stilk som forbinder den med huden under.

Hvis det er en hemoroide, så kan den gå bort av seg selv slik du spør om, og du kan hjelpe til på den prosessen med å sørge for at du ikke har hard avføring (hvis du har det), for hard pressing på toalettet kan utløse og forverre hemoroider. Og du kan kjøpe reseptfrie salver og stikkpiller på apoteket. Du kan også forsøke å dytte hemoroiden innenfor lukkemuskelen i endetarmsåpningen etter at du har vært på toalettet eller etter dusj, for da komprimeres den, og kan etterhvert bli mindre. Den vil naturligvis dette ut igjen, men passer du på å holde den komprimert innenfor lukkemuskelen så ofte du kan, så kan det være gunstig.  Iskald dusj i baken i et par minutter etter dusjing, vil også kunne være nyttig, for kulde får vev til å trekke seg sammen.

Skulle den bli plagsom, eller om du er i tvil om det er en hemoroide, så vil fastlegen kunne fortelle deg dette ved å ta en rask titt på kulen.

Håper det var grei informasjon. Ha det bra.