Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hadde akutte magesmerter som begynte å avta etter 12 timer, hva kan det ha vært?

Spørsmål

Hei. Hadde noen ekstreme magesmerter i dag, ulikt noe jeg har følt før. Smertene var såpass intense at jeg ikke klarte å fokusere på noe annet enn de. Startet rundt 9 på morgenen og var intenst vondt frem til rundt 5 tiden og så ble det litt bedre men nå er klokken 8 og jeg har fortsatt vondt. Smertene lå i øvre mage, fra navelen og ca. opp til ribbena, større smerte jo lenger opp på magen. I tillegg hadde jeg kvalme og brakk meg noen ganger, men ingenting kom opp. Det som var rart med denne smerten i forhold til andre ganger jeg har hatt mageknip var at normalt går det i bølger, jeg har altså noen tidspunkter hvor jeg føler meg fin, men i dag har smertene gått i ett sett uten en eneste pause. Prøvde smertestillende, men virker som at ingenting funker. Nå som den smerten har roet seg litt ligger den gjenværende smerten mest på sidene av magen, litt vondere på høyre enn venstre og kan også kjenne smerter mot ryggen bak ved lungene. Disse smertene var her ikke i morges. I tillegg sliter jeg veldig mye med oppblåsthet nå og sliter med å prompe. Den ryggsmerten har jeg følt før, men det har vært i sammenheng med at jeg har spist mye eller mye usunt. Smertene i dag ble, for hva jeg vet, ikke utløst av noe spesielt. Dro ikke til legen ettersom jeg var i såpass store smerter og hadde ingen hjemme som kunne kjøre meg dit. Da jeg fikk muligheten til å bli kjørt hadde smertene gått ned litt så endte ikke opp med å dra, men er fortsatt urolig for hva det kan ha vært. Smertene virker som de blir verre når jeg ligger og er ikke så mye forskjell om jeg spiser eller ikke, men har hatt vanskeligheter med å spise med tanke på kvalmen. Vet ikke om det er vits å dra til legen om jeg nå føler meg bra ettersom jeg ikke vet om de fortsatt kan få resultater på testene lik som de som de ville fått om jeg dro dit når jeg var på det værste.

Kvinne 19
Svar

Hei.


Det er nå fire dager siden du skrev til oss om akutte magesmerter, og da er nok ting betydelig endret i forhold til det du her forteller om de første timene av dine akutte smerter. Grovt sett så tenker jeg at du enten kan ha blitt mye bedre eller helt frisk, eller så kan det i verste fall ha forverret seg, slik at du kanskje allerede har vært til lege og fått en diagnose og behandling osv. 

Siden jeg ikke vet noe om hvordan dette har utviklet seg siden du skrev til oss, blir det jeg skriver i det følgende, mer som generelle betraktninger å regne:


Du forteller at du etter snaue tolv timer begynte å bli såpass mye bedre at du valgte å la være å gå til lege. Det kan jo nå i ettertid kanskje tolkes som at du hadde begynt bedring, og nå er helt god?

Dette handler kanskje en del om det går an å si i ettertid hva årsaken til dine magesmerter har vært. Du skriver jo også at du er "urolig for hva det kan ha vært". 

Hvis noe går over, f.eks. magesmerter, uten behandling og av seg selv, så er det i seg selv ihvertfall et tegn på at det ikke har skyldtes alvorlig sykdom. Blindtarmsbetennelse, kreft og tarmslyng vil jo -som tilfeldige eksemper- ikke gå over av seg selv.

Det er i de fleste tilfeller ikke mulig å stille diagnoser i ettertid, når man er blitt frisk. Da blir et overnevnte "grovsortering" som gjelder, altså at svaret blir "ihvertfall ikke alvorlig sykdom". Og er man blitt frisk av noe, trenger en jo rent praktisk sett heller ikke informasjon om hva det har vært, siden man allerede er frisk og ikke trenger behandling av noe slag. Det å få stilt en diagnose, er jo primært for å vite hvordan "noe" skal behandles. Det er imidlertid fullt forståelig at en ønsker å få vite hva noe skyldtes, for vi er jo som mennesker genuint nysjerrige, men så lenge det svaret kanskje ikke finnes eller går an å få svar på, så tror jeg det er riktigere å anbefale den praktiske innstillingen vi leger har: Så lenge noe går over, og så lenge det vanligvis ikke går an å stille diagnoser i ettertid, og så lenge det ikke får noen behandlingsmessige konsekvenser, så tilskriver vi det tilfeldighetenes konto og "parkerer spørsmålet".

Jeg kan naturligvis lufte teoretisk mulige diagnoser, men det betyr ikke at jeg "tror" noe som helst om at det har vært det ene eller det andre for ditt vedkommende. 

Akutte magesmerter kan ha mange forskjellige årsaker, for eksempel blindtarmsbetennelse, magesår, gallestein, nyrestein, svangerskap utenfor livmoren, eggløsningssmerter, luftsmerter, betennelse i bukspyttkjertelen, mageinfeksjon, for å ta tilfeldige eksempler. Men dette blir jo som du ser bare en tilfeldig opplisting av tilfeldige diagnoser, uten relevans for ditt tilfelle.

Håper at du er frisk nå, ihvertfall. Går du fremdeles med magesmerter som du ikke vet årsaken til, bør du vurdere om du bør gå til lege, ihvertfall om det er sterke smerter. Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-