Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gallesteinsanfall kan trigges av fettrik mat

Spørsmål

Kvinne 71 år. For ca. 5 mdr. siden fikk jeg påvist gallestein. Et av mine spørsmål er, hvorfor man får gallestein? Jeg spiser ganske sundt, drikker nesten ikke, har hatt kolesterol gjennom årene fra 4,9 til 6,2. HDL høy og LDL lav og triglyserider på 1,1.Ved siste undersøkelse viste S-bilirubin 11.

Neste spørsmål er kosthold.Jeg spiser masse grøntsaker, frukt. Er det noe som trigger mere enn annet? hva med kjøtt (svine,okse,kjylling,fisk)? Og hva er best , når jeg en enkelt gang drikker ett glass vin (rød,hvit,rose)? Har hatt gallesteinsannfall en gang. Hvordan merkes det, om man har fått betennelse i evt. lever-bukspyttkjertel? får man smerter og feber? hvordan forholder man seg?

Takker for svar.

Kvinne 71
Svar

Hei! Det finnes i hovedsak tre ulike typer gallestein. Såkalte kolesterolsteiner, fargete bilirubinsteiner og en blanding av disse. Det er mye genetikk ved utvikling av gallestein. Kvinner er overrepresentert og overvekt er også en disponerende faktor. Utover dette er det ikke så lett å unngå steinproduksjon på bakgrunn av kostholdsendringer mm. Behandlingen ved tilbakevennende steiner er å fjerne galleblæra. Du beskriver fine blodverdier av kolesterol mm, men som sagt er det ikke så enkelt og steiner kan allikevel utvikle seg. Gallesteinsanfall med smerter kan trigges av fettrik mat. Det er derfor viktig å unngå dette. Grønnsaker er supert. Kjøtt kan være utløsende, men trenger ikke gjøre det. Man må ofte føle seg frem. Det er ingen forskjell i rød eller hvitvin. Betennelse i galleblære eller bukspyttkjertel gir typisk feber og dårlig almenntilstand i tillegg til magesmerter høyre side, der galleblæren ligger. Bukspyttkjertelbetennelse gir også kraftige smerter øverst i magen som kan stråle mot ryggen

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-