Gallestein

Spørsmål

Hei, er kvinne 51. Har hatt en uke med først uspesifikke sterke smerter, og siden mest under ribbeinet på høyreside (dag 5) Har fått tilbake blodprøver (tatt dag 6) med forhøyet alat (63), Asat (36), crp 20. Ellers er svarene fine og jeg er feberfri etter noen febrile dager, men er sliten ant pga sterke smerter. Har spist paracet (ca 4 om dagen) i 3 dager.
Legen regner med at det bekrefter min teori om at generelle magesmerte skyldes gallestein. Har en dump følelse der nå, men tidligere har det vært noe som minner om et operasjonssår. Vondt! Kan framdeles ikke fungere optimalt fordi jeg ikke kan strekke ut magen.
Det jeg lurer på er
1. jeg har hatt vondt i en uke og lurer på om legen tar litt lett på det, gallestensanfall gir seg jo gjerne etter noen timer. Kan steinen evn har kilt seg fast. Legen har ikke undersøkt meg (tatt på magen) etter blodprøvesvar.
2. bør jeg være bekymret over ALAT nivået? Tar gjerne et glass vin, men er sjelden beruset.
Litt bekymret fordi legen min egentlig ikke hadde tid men tok meg innimellom.

Svar

Hei!
1. Gallesteinsanfall varer vanligvis noen timer, men kan også gi smerter og ubehag i flere dager. Spesielt om galleblæren er blitt irritert/betennelse. Da kan smerten vedvare i flere dager/uke. Dersom steinen kiler seg fast i gallegangen vil blodprøvene være betydelig forhøyet, i tillegg til at man vil bli gul i huden.
2. Nei, verdiene er kun lett forhøyet. Det er ikke utrykk for noen leverbetennelse. Allikevel bør man være forsiktig med alkohol.Et glass vin er allikevel en mengde som er trygt

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-