Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gallestein: Skal jeg velge eller ikke velge operasjon?

Spørsmål

Hei, Etter et gallesteinsanfall for 6 mnd siden har jeg tatt ultralyd av galleblæra og den er «full av» gallestein. Steinene er små og middels store. Etter anfallet har jeg kuttet ut det meste av mat med fett i. Jeg spiser fisk, men ellers svært fettfattig mat med høyt fiberinnhold, proteiner, frukt, bær og grønnsaker.

Jeg har også begynt å trene 4-5 ganger i uka. Som følge av dette har jeg gått ned 15 kg (BMI 20). Fordøyelsen og helsa er bedre enn på årevis, men jeg frykter nye gallesteinsanfall.

Fastlegen sier at sannsynligheten for et nytt anfall, uavhengig av hvor «flink» jeg er med mat, er til stede, og at anfall kan oppstå uavhengig av mat. Jeg har vært på sykehuset mtp operasjon og kirurgen nevnte blant annet at små og mellomstore steiner lettere kan kile seg fast og føre til bukspyttkjertelbetennelse og at dette kan «rettferdiggjøre» operasjon, men at jeg måtte bestemme. Jeg synes det er vanskelig å ta et informert valg, men ble skremt og valgte operasjon.

Nå har jeg lest at flere opplever smerter og problemer med diaré etter galleblæreoperasjon. Flere må ha et kosthold som er restriktivt, ikke ulikt kostholdet jeg har i dag.Dersom en operasjon kun vil øke risikoen for diaré og smerter og jeg må fortsette med et kosthold uten noen utskeielser av noe slag, blir jeg usikker på om jeg bør ta operasjonen. Slik det er nå, er jeg ved svært god helse, og er redd for at en operasjon skal gi flere problemer enn jeg har i dag.

1.Bør jeg operere eller vente på flere anfall?

2.Er små og mellomstore steiner farligere enn store?

3.Kan risikoen for anfall og galleblære-/bukspyttkjertelbetennelse elimineres ved et fettfattig kosthold eller vil anfall oppstå uavhengig av dette?

5.Kan gallesteinene forsvinne dersom jeg fortsetter med dagens livsstil?

6.Er det en fordel å være slank og i god form før operasjon? Reduserer dette sjansen for komplikasjoner og plager i etterkant?

7.Kan alkohol gi gallesteinsanfall? Har helseangst og er ganske engstelig, så dette plager meg en del.

Kvinne 39
Svar

Hei og beklager et seint svar. Det skyldes at det ble stilt til en lege som har sluttet her nå.

Dine spørsmål burde ideelt sett vært besvart av en kirurg, dvs aller helst i form av en samtale mellom deg og en kirurg, slik at du kunne få luftet grundig de spørsmålene du tar opp her. Det har du allerede hatt, men du sitter fremdeles igjen med tvil. 

Jeg har full forståelse for at det å ta "informerte valg" er utrolig vanskelig, og jeg selv ville nok i din situasjon ha spurt kirurgen direkte "Anbefaler du eller anbefaler du ikke operasjon, alt i alt?" Det er fordi jeg personlig synes det er så befriende å slippe å ta stilling til ting jeg ikke har full innsikt i selv, og heller la fagekspertise bestemme for meg.


Men jeg skal forsøke å besvare dine spørsmål ett av gangen her:


1.Bør jeg operere eller vente på flere anfall? 


Personlig valg, og det finnes ikke noe fasitsvar på hva som vil være best for deg. Det handler ikke minst om at det er svært vanskelig å spå, spesielt om fremtiden og om helsespørsmål. Rent personlig ville jeg nok ha sett det an videre, for å se om du kanskje pga livsstilsomleggingene slipper hyppige gallesteinsanfall fremover. 

Jeg tenker også rent taktisk: Hvis du er så heldig å ikke få gallesteinsanfall i fremtiden, så slipper du operasjon, hvilket alltid er et mål i seg selv. Og hvis det skulle vise seg at du får anfall, så har jo ikke muligheten til å bli operert forsvunnet. Altså tenker jeg at det finnes en potensiell gevinst i å avvente og krysse fingrene for at du ikke får flere anfall. Jeg hadde nok rent personlig tenkt slik, om jeg hadde vært i din situasjon. Men mine valg er jo ikke nødvendigvis lik dine.


2.Er små og mellomstore steiner farligere enn store? 


Du ble fortalt av kirurgen at de lettere kan gi plager enn store, og det høres for meg korrekt ut. Jeg vil gå ut fra at det er korrekt informasjon, ihvertfall vet ikke jeg noe annet. 


3.Kan risikoen for anfall og galleblære-/bukspyttkjertelbetennelse elimineres ved et fettfattig kosthold eller vil anfall oppstå uavhengig av dette? 


Ja, fettfattig kosthold reduserer sjansen for nye gallesteinsanfall vesentlig.


5.Kan gallesteinene forsvinne dersom jeg fortsetter med dagens livsstil? 


Det er ikke slik at de forsvinner, men du kan i beste fall unngå flere gallesteinsanfall. 

Det å ha gallestein er tross alt særdeles vanlig, hele 40% av alle 60-70 åringer har gallestein, men bare en av fem har symptomer eller plager fra disse. Med andre finnes en reell mulighet for at du kan leve aldeles greit og uten smerteanfall, med dine gallestein.


6.Er det en fordel å være slank og i god form før operasjon? Reduserer dette sjansen for komplikasjoner og plager i etterkant? 


Ja, det er svært viktig forut for ethvert kirurgisk inngrep, og det reduserer sjansen for komplikasjoner. 


7.Kan alkohol gi gallesteinsanfall? Har helseangst og er ganske engstelig, så dette plager meg en del.


Det er helst store og fete måltider som kan utløse gallesteinsanfall. Alkohol er ikke en typisk trigger. Faktisk finnes det informasjon som taler for at et moderat alkoholinntak reduserer forekomsten av gallesteinsplager.


Les gjerne mer om kost og forebyggende tiltak mot gallesteinsanfall her:

https://www.lommelegen.no/annet/legesvar/forebygging-av-gallestensanfall/69045439


Oppsummert ville jeg altså tenke at du kan kunne vinne på å utsette en operasjon, dvs i beste fall slippe både operasjon og muligheten for følgetilstander etter galleoperasjon, noe som ikke er sjeldent. Og om tiden fremover viser at du fortsetter å få gallesteinsanfall, så har jo ikke toget gått for en operasjon, om det viser seg nødvendig.


Jeg håper at dette var grei informasjon, og at du tar best mulig valg her.