Galleplager

Spørsmål

Fikk mye mageplager for 10 år siden.
Vært gjennom det meste av undersøkelser, føler at jeg lyser i mørket snart. Mange år gikk før de fant nyrestenene, de var ikke røntgentette.
Etter operasjon trodde jeg plagene var borte. Men de kom igjen.
Var til ultralyd atter en gang og alt var bra.
Fikk Nexium. Ble bedre på sikt. Drakk også peppermyntete.
Jeg må vel si at plagene har ikke hatt noen konkret lokasjon.
Vært høyt oppe i magen, så lavt nede, litt på ryggen nede og oppe.
Ble nesten sprø. Var kjempefin i 3 svangerskap, smerter kommer igjen. Denne jula kom smertene igjen etter pinnekjøtt og hadde gradert oppover til sinnsyke anfallssmerter som kom om kvelden og varte til neste morgen. Innimellom konstant, trykkende, sviende smerte til øvre rygg som også stråler ned og svi dunkel smerte høyre mage.
Var på ultralyd og fikk diagnose kronisk galleblærebetennelse og gallesten (galleblære helt sammenfalt, fungerer ikke). Blodprøver var prima.
Skal vel operere så snart jeg får plass , med er litt engstelig når jeg leser om alle de andre som har skrevet til dere om videre plager etter operasjon.
Jeg kommer forøvrig fra en ganske "stenrik" familie, og alle har fått et nytt liv etter galleblære fjærning.
Spiser relativt sunt, er litt for glad i snop og potetgull.
Etter siste fødsel er jeg fremdeles overvektig. Måler 181 cm og vekt 90 kg. Jeg er møkk lei mageplager, med er så redd det ikke skal bli borte etter operasjon.

Relevante sykdommer/medisiner: Operert nyresten 3 år siden. 1 sten på 1,6 cm igjen , men den ligger i høyre nyre.

Kvinne, 34 år

Svar

Hei !

Du har jo hatt en god del plager her, med både nyrestein, og sannsynligvis magesyreproblemer (det forstår jeg ut fra at du har brukt Nexium) og nå påvist kronisk galleblærebetennelse og gallestein. At du er lei av mageplager, er det da veldig lett å forstå.

Men nettopp derfor er jo dette en dobbel grunn til å se frem til å få foretatt denne operasjonen nå, mao. for å få det bedre etterpå og resten av livet !
Og hør hva dine familiemedlemmer sier; "et nytt liv" etter galleblærefjerning.

Det er korrekt at noen får noe fordøyelsesproblemer etter galleblærefjerning, men totalt sett er gevinsten større enn "bivirkningene". Hadde det vært slik at den som ble operert ble sykere og mer plaget ETTER en operasjon enn før operasjonen, så hadde man aldri foretatt slike operasjoner.
Man opererer jo for den aktuelle personens sin del, og ikke for galleblærens del i seg selv, og en operasjon er heller ikke noe mål i seg selv.

Operasjonens formål er jo ene og alene at den som blir operert skal få et bedre liv etterpå.

Du har sikkert hørt om tilfeller da kirurgen ikke har anbefalt sin pasient å ikke ta en eller annen operasjon. Da er totalvurderingen slik at ulempene og bivirkningene ved å bli operert, antaes å bli større enn plagene man har i utgangspunktet.

Men for ditt vedkommende har du blitt anbefalt operasjon, og da ut fra samme type vurdering, at du vil få det bedre etter operasjon enn før.
Dette rådet synes jeg du skal ta imot !

Forøvrig er det sikkert smart å spise mindre snop og potetgull slik som du sier du gjør, for dette er jo veldig uheldig "mat" på alle mulige måter, f.eks. er jo potetgull veldig fett og de vil kunne forverre galleplager, både med og uten galleblære.

Ønsker deg lykke til med kommende operasjon, og god bedring !