Friskt blod

Spørsmål

for ca 4 uker siden begynte plager med kløe "bakentil" og av og til friskt blod på tørkepapir i forbindelse med toalettbesøk. Har vært til lege da jeg tenkte det kunne være hemmorider. Fant ingen feil. Har hatt det slik de siste 3-4 ukene at jeg "lekker" små mengder avføring en stund [2-3 timer] etter toalettbesøk. Bruker i den sammenhengen selvlaget papir-bleier. Må opp til flere ganger om dagen skifte disse. Virker som om lukkemuskelen nærmest er for "slapp" eller noe slikt, noe som fører til irriterende kløe rundt anus, pga avføring der. Har ingen livstil eller ytre årsaker til at dette skulle være noen problem. Normal konsistens på avføring.

Relevante sykdommer/medisiner: Kur mot hemroider og sårsalve. Ingen effekt

Mann, 38 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg tror at det er sårhet og eksem rundt endetarmsåpningen som er årsaken til at du ser friskt blod på papiret når du tørker deg. Du tørker deg kanskje nå oftere enn ellers, og kombinert med at papirbleiene dine kanskje gnager litt eller lager økt fuktighet/svetting i rompa - er det meget sannsynlig/forventet at du får sår hud som også kan blø litt.

De to andre mest sannsynlige årsakene er hemorrhoider (men legen din sier jo at du ikke har det) og kreft i endetarmskanalen (men dette er på langt nær så hyppig som de andre to forklaringene). Hvis blodet helt sikkert kommer fra inne i tarmen må du selvsagt undersøkes inni tarmen og - enten med anoskopi, rektoskopi eller koloskopi. Dette er litt forskjellige teknikker som kommer litt forskjellig lengde inn i endetarmen/tykktarmen. Du er riktignok ung, men en uavklart blødning skal alltid avklares i forhold til kreftsykdom.

At lukkemuskelen er slapp kan skyldes stadig sårhet - en ond sirkel som du ikke får brutt - eller også at nerven som styrer lukkemuskelen er svakere av en eller annen årsak, enten fordi den er i klem ett sted, som ved isjias, eller fordi det foreligger en generell nevrologisk sykdom. Dessuten kan fremfall av slimhinnen i endetarmen (analprolaps/ rektumprolaps) føre til at lukkingen ikke blir 100 %. Legen din må undersøke dette, feks ved at han holder en finger i endetarmsåpningen og du klemmer til slik at styrken kan vurderes. Dessuten må legen din se etter om det er kanaler fra tarmen som ender ved siden av endetarmsåpningen og som kan lekke avføring, feks ved Crohns sykdom.

Hvis det primært er sårhet og blødende hud som er hovedproblemet, er det viktig at huden får luft og får tørke uten irritasjon. Tørk deg godt med mykt toalettpapir, ikke bruk såpe her - og anvend luftig bomullsundertøy, feks boxershorts. Sinksalve eller -pasta (Øsypus) er vannavstøtende og kan hjelpe til med å slå tilbake et utslett, men tørrhet er det viktigste. Bruk evt hårføneren og blås litt kaldluft på området etter at du har dusjet, før du tar på deg tettsittende klær. Ha med undertøyskift hvis du skal på jobb eller tur hvor du vet at du blir mye svett og fuktig baktil.

Avføringen er normal, og det bør du forsøke å opprettholde spis mye fiber, unngå veldig sterk mat, ta en spiseskje olje hver dag for å holde avføringen glatt og myk.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn