Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Friskt blod utenpå avføringen

Spørsmål

Hei, Jeg har i de siste 2-3 ukene hatt blod i avføringen, og er veldig bekymret for at det kan være tarmkreft ut fra hva jeg har lest på nettet. Det har vært blod alle gangene jeg har vært på do i denne perioden, men i noe vekslende grad hvor mye. Som oftest ser jeg noen få og små striper med blod rundt selve avføringen, men det meste av blodet kommer vanligvis dryppende til slutt. På det verste vil jeg kanskje anslå en teskje eller to med blod som kom på slutten. Blodet er rødt/ferskt. Bortsett fra blod i avføringen så kjennes allmenntilstanden min ellers normal. Er ikke mer slapp eller trøtt om dagene og hvis jeg reiser meg fort så blir jeg ikke svimmel. Til nå har jeg heller ikke hatt noen magesmerter eller følelse av forstoppelse. Har likevel merket at jeg mer ofte enn ikke har hatt løs avføring. Har også inntrykk av at jeg har mye luft i magen og må prompe mer enn før, men dette kan jo være for at jeg er mer bevisst på alt sånt nå. Matlysten min kjennes også normal, og har heller ikke gått ned i vekt. En siste ting er at jeg har inntrykk av at hvilepulsen min har steget (vanligvis ligger den på rundt 90-100 nå) og kan noen ganger gå opp til 110 uten at jeg har vært i noen som helst fysisk aktivitet . Pulsen ligger dog på ca. 65-70 om morgenen når jeg våkner, så den høye pulsen kan også skyldes at jeg bekymrer meg for mye eller temperaturen i disse dager? Nevner dette da jeg har lest at høy puls kan være et resultat av blodmangel f.eks. som kan sees i sammenheng med blodtap i avføringen? Håper jeg kan få litt mer innsikt i hva dette kan være, og når jeg evt. bør kontakte fastlege om det ikke bedrer seg. Lurer også på om det kan sies noe om utredningen man kan forvente etter det som er beskrevet ovenfor. Kjenner en angst når jeg tenker på koloskopi og faren for stomi. Takk!

Mann 28
Svar

Hei.


Du er kun 28 år, og det er en alder hvor tarmkreft er særdeles sjeldent, i praksis knapt å regne med.  Og i tillegg er den absolutt vanligste årsaken til ferskt blod rundt avføringen og i endetarmsåpningen hemoroider og/eller fissurer (små sprekker i slimhinnen), noe som er helt ufarlig. Rent sannsynlighetsmessig vurdert er det derfor særdeles stor sjanse for at dette skyldes hemoroider eller fissurer. Du forteller om perioder med noe høy puls i det siste. Det kan avgjort skyldes det at du nå er bekymret og tenker på både kreft og stomi, noe du ikke trenger. Varmen kan selvfølgelig også være medvirkende, som du er inne på selv.

Du spør om utredning for dette. Det går ut på at du oppsøker fastlegen, som kikker i endetarmsåpningen din, og etter alt å dømme bekrefter at du har hemoroider. Har du det, så får du salve og stikkpiller mot dette. 

Videre spør du om når du bør oppsøke lege for dette. Selv om jeg ikke har noen tanker om at dette kan skyldes kreft, så tenker jeg at det kan være like greit å gjøre det nå, så får du avkreftet din kreftfrykt og etter alt å dømme bekreftet at det er hemoroider eller fissurer du har. Det er forsåvidt også en grei grunnregel å følge, å undersøke nyoppstått blødning fra endetarmen som man ikke vet årsaken til.

Håper det var greit svar. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-