image: Friskt blod i doskåla, svart avføring og magesmerter etter spising

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Friskt blod i doskåla, svart avføring og magesmerter etter spising

Spørsmål

Hei, jeg er en mann på 21 år. Jeg har problemer med avføringen. Etter at jeg har vært på do så er det blod i doskåla. Blodet er veldig rødt som rent blod og kommer etter selve avføringen. Avføringen kan til tider være veldig svart. Er ofte dårlig magen etter jeg har spist, nesten etter hva jeg enn spiser. Har tatt avføringsprøver tidligere hos fastlege uten resultater. Men nå har det kommet tilbake. Jeg er i førstegangstjeneste, så jeg må ha god grunn til å få besøke lege. Så spørsmålet mitt er om dette er noe å bry seg om? Kan det bare være en rift som jeg blør av? Eller er dette noe som jeg bør gjøre noe med?

Mann 21
Svar

Hei.

Ja, dette synes jeg er svært god grunn til å oppsøke lege. Hvis det kun var friskt blod det var snakk om, og ingen andre symptomer, så ville den mest sannsynlige forklaringen være en hemoroide eller en rift i endetarmsåpningen, noe som ikke er farlig. Men du har svart avføring, som kan bety blødning lenger opp i tarmen, og du har vondt i magen etter spising.

En hemoroide eller en rift vil ikke gi svart avføring eller smerter etter matinntak.

Da er det mistanke om for eksempel betennelsestilstander i tarmen, som ulcerøs colitt eller Crohns sykdom.

Du bør utvilsomt til lege nå med dette. Det er mulig at du da vil bli henvist til coloskopi, hvor man med et fleksibelt skop kikker etter blødningskilder eller sykdom i tarmen.

Siden det er vanskelig å komme til legen når du er i førstegangstjeneste, må du absolutt fortelle at du har fått klart råd fra lege om at du må få legetime nå.

Lykke til.

Illustrasjon øverst: Explode / Shutterstock / NTB