Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Frisk 25 åring med blod fra endetarmen av og til. Hemoroider?

Spørsmål

Hei Har hatt noen tilfeller med blod ved avføring. Er ferskt blod på papiret etter do besøk. Kan til tider dryppe blod i do. Dette skjer med godt mellomrom mellom gangene. Har vært i rundt 2 år kanskje, men er fra 3 til 6 måneder mellom hver gang, omtrent. Burde jeg bekymre meg for kreft ?

Mann 25
Svar

Hei.


Du er 25 år, og da er kreft i tarmsystemet særdeles sjeldent. Det er primært en sykdom som oppstår i langt høyere aldersgrupper. Så at dette skulle skyldes kreft, er av alle teoretisk mulige årsaker, den minst sannsynlige. 

Det mest sannsynlige, og det er til gjengjeld veldig vanlig, er hemoroider. Det er ufarlige utposninger på vener i endetarmsåpningen, omtrent som en slags åreknuter. Disse kan gi blødninger og evt kløe/smerter, og de vil noen ganger kunne kjennes som en liten klump som kommer ut av anus når man presser, f.eks. ved dobesøk. Hemoroider er helt ufarlige, og skal kun behandles dersom de gir plager. Den vanligste behandlingen er stikkpiller og krem, f.eks. Scheriproct. 

Om du vil få bekreftet at dette er hemoroider, vil fastlegen din kunne fastslå dette ved et kort blikk på endetarmsåpningen din. Det kan være greit å få gjort, slik at du da slipper å tenke mer på dette. En annen vanlig forklaring kan være fissurer, dvs små sprekker i slimhinnen i endetarmsåpningen. Disse kan oppstå f.eks. som følge av forstoppelse, akkurat som hemoroider kan.

Det finnes andre grunner til blødning fra tarmen også, f.eks. betennelser i tarmen som ulcerøs colitt, men det vil vanligvis gi mer symptomer og plager, inklusiv smerter, løs avføring, evt vekttap m.v., så det er det vel liten grunn til å mistenke her.

Konklusjon: Det er både statistisk sett, og ut fra dine opplysninger, meget sannsynlig at dette skyldes hemoroider og/eller fissurer, og vil du ha det bekreftet, lar du fastlegen ta et blikk på dette.

Ha det bra.