Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fremdeles ubehag en måned etter hemoroideoperasjon

Spørsmål

Hei. Jeg gjennomførte en operasjon for en måned siden der de satte strikk på to indre hemoroider, i tillegg til å operere bort en mariske på utsiden. De to første ukene hadde jeg en del smerter, selv om de ikke var like ille som jeg trodde. Etter to uker syntes jeg at det roet seg veldig ned, bare litt ømt. Sitte og gå var ikke lenger noe problem, merket ikke noe til smerter da. Men nå den siste uken har jeg igjen begynt å føle ubehag og ømhet når jeg går, sitter, reiser meg opp osv. Det gjør fortsatt litt vondt å gå på do, men ikke direkte smertefullt. Men er det normalt at det fortsatt er ømt, og litt sviende etter en hel måned? Jeg har hørt litt forskjellig, at etter en måned skal sårene være grodd og ubehaget skal være borte, mens andre sier det kan ta opp til to måneder. Jeg har hørt at det kan være tegn på infeksjon når man har vedvarende ubehag, eller om det roet seg først også kom det litt tilbake, men da har jeg riktignok hørt at det er snakk om smerte. Det jeg opplever er ikke direkte smerter, men mer ømhet og svie. Jeg lurer også litt på hva jeg kan gjøre i forhold til trening. Jeg er jo livredd for at de indre hemoroidene skal komme tilbake, slik at å løfte vekter og slikt virker litt skremmende. Jeg løfter vanligvis ikke veldig tunge vekter, stort sett 4 kg i hver hånd. Kan dette være et problem, eller gir ikke det noen fare for tilbakevending av hemoroidene? Hva med løping, sykling og slike aktiviteter?

Kvinne 21
Svar

Hei.


Det finnes ingen absolutte svar på det du spør om her, dvs om en kan forvente smerter i opp til en eller to måneder etter en hemoroideoperasjon. Men det ihvertfall helt klart at det å kjenne noe ubehag slik du gjør, en måned etter operasjonen, mest sannsynlig er helt normalt og vil gå over med noe mer tid.

Infeksjon kan oppstå i ethvert sår, men om man har det vil det vanligvis bli vondere og vondere hele tiden, noe du kan følge med på her, mens du ser dette an noe videre. Blir det mot formodning vondere, så lar du fastlegen ta en titt på det.


Når det gjelder trening, så kan du nå helt klart starte trening. Vekttrening er også helt greit, spesielt med så lave vekter som du bruker. Det en skal unngå er øvelser som involverer bukpressen, som f.eks. dype knebøy med riktig tunge vekter, mens man holder pusten og løfter alt man klarer. Da øker trykket inni buken såpass at hemoroidene kan komme tilbake igjen. 

Sykling kan du gjøre såfremt det ikke gjør for vondt i baken. I det hele tatt skal du unngå ting som kjennes vondt, og alt annet er greit.


Håper det var greit svar. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-