Forstoppet - hva kan hjelpe?

Spørsmål

Har hatt problemer med treg mave og fortstoppelse i mange år. Har fått tabl. hos legen som skal hjelpe i de verste tilfellene. Men, nå hjelper det verken med tabl. eller miniklyster.
Kan "sette" flere klyster etter hverandre og det kommer så vidt litt avføring.
Føler at avføringen er så hard at den ikke vil ut. Har dere noen råd som kan hjelpe?? Kan gå opptil en uke mellom vært do-besøk. Takker for svar.

Kvinne, 22 år

Svar

Hei!

Det høres merkelig ut at ingenting vil komem ut selv etter flere klyster. Er du virkelig forstoppet? Du bør la legen din gjøre en vurdering av om du virkelig er forstoppet eller om dette er en følelse du har i magen/endetarmen.
Dette kan gjøres ved å kjenne i endetarmen med en finger, alternativt kan legen gjøre en såkalt anoskopi, hvor han ved hjelp av et plastrør kikker opp i endetarmen. Eventuelt kan det tas et oversiktsbilde av magen din på røntgenavdelingen.

Hvis tarmen din IKKE er fylt av hard avføring skal du selvsagt ikke ta klyster. Hvis du har forstoppelse kan det bli nødvendig å gjøre en stor tømming ved hjelp av tabletter, eventuelt sette deg på tarmdrivende midler som feks Prepulsid i en periode, men denne vurderingen må legen gjøre. Prepulsid er en effektiv medisin men har en del potensielle bivirkninger.

Legen din og du må samtale om eventuelle årsaker til forstoppelsen og dere må sammen gå gjennom din livsstil og diett for å eventuelt finne en forklaring eller ting som kan bedre tarmmotorikken.