Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forstoppelse og luftplager

Spørsmål

Hei. Jeg er litt plaget med endel luft i magen og treg mage. Det begynte for ett år siden da jeg begynte å få veldig mye luft i magen. Gikk tre-fire måneder før jeg bestemte meg for å dra til legen da jeg til slutt måtte nesten gi opp styrketreningen (har styrketrening som hobby) og fikk da beskjed om å variere kosten litt og prøve å kutte ut mest mulig brødmat og melk. Da spiste jeg ca. 5 skiver brød til frokost, 1 skive til /mellom/lunsj, 6 skiver brød til lunsj, middag (vanlig /norsk/ middag) 1 skive før trening med proteinshake og 3 skiver etter trening sammen med proteinshake. Til måltidene drakk jeg oftest bare melk da jeg syns det er så godt. Og kuttet ned 1-2 skiver brød hvert måltid og byttet ut melk med biola. Syns ikke dette hjalp noe særlig så tenkte jeg måtte leve med det. Så kom våren 09 og bestemte meg for å deffe litt til sommeren så kuttet ut ennå mere brødmat og ble byttet ut med litt tunfisk og kesam. Da var jeg ikke så plaget lenger så kunne starte med trening igjen i vår/sommer 09. Treningen gikk veldig bra og bestemte meg for å ikke spise så mye brød som i fjor. Har spist fra vår/sommer 09, 3-4 skiver brød til frokost, 4 skiver til lunsj, middag, 2-3 skiver etter trening/kveldsmat. Men etter å ha trent gjevnt i 1-2 tid så har jeg begynt å få endel luft i magen igjen! Har kuttet ut all melk så drikker mest juice og biola. Skulle tro det skjedde noe med kroppen da den ble vant med tung styrketrening igjen. Noe som jeg aldri har hatt før men har nå er at jeg sliter med å få gjort noe på do. Er veldig treg i magen. Fra sommer 09 og tilbake kunne jeg gå på do når jeg ville, gjerne flere ganger om dagen men nå er det ikke sikkert jeg får til en gang om dagen engang. Begynner å føle litt angst for å dra på trening igjen pga luften i magen. Har prøvd Minifom og kostfibertilskudd uten særlig virkning. Er det noen idè å rense tarmen ? Dra til fastlegen å få en rekvisisjon til videre undersøkelse ?

Mann, 20 år

Svar

Hei.

Jeg synes du skal få din fastlege til å utrede deg for laktoseintoleranse og cøliaki. Dersom dette kan utelukkes, så bør du bruke ethvert tilgjengelig middel for å få bukt med forstoppelsen. (Se under)
Luft i magen kan noen ganger skyldes at man spiser for raskt og svelger luft, evt at man svelger maten med væske og derved får i seg ekstra mye luft. Er det noe du burde se nærmere på?

Når det gjelder forstoppelse, så vil jeg anbefale følgende råd:
1) Tenk langsiktig, følg disse rådene daglig, over uker.
2) Drikk en halvliter vann før hvert måltid
3) Spis noen svisker hver dag
4) Pærejuice kan virke avførende
5) Uansett hvor mye frukt og grønnsaker du spiser, spis mer!
6) Kjøp Udo`s choice (helsekostforretning). Dette er en olje med et ideelt forhold mellom de forskjellige essensielle fettsyrene. Den er derfor svært helsebringende, men den har en bivirkning hos en del mennesker, og det er at den virker avførende. Olje i seg selv er også avførende. Bruk derfor denne daglig, jo mer jo bedre, men minimum 1 spiseskje daglig. Om du liker smaken, kan du bruke den over salater m.v i rause mengder.
7) Start dagen med havregryn/ hvetekli m/ Biola e.l.
8) Unngå i størst mulig grad sukker og produkter med fint hvetemel som kjeks, kaker, loff m.f.
9) Gå på toalettet til fast tid hver morgen etter frokost, uansett om du føler at du skal ha avføring eller ikke. Sitt der en stund, og om det ikke kommer noe de første dagene, så handler dette om å trene inn igjen normale avføringsrytmer. Og vi har som kjent en tarmtømmingsrefleks etter måltid, især etter dagens første måltid.

Tarmrensing har jeg overhodet ingen tro på, og der finnes ingen som helst dokumenterte medisinske effekter eller nytterverdier av dette. Tarmen er et selvrensende organ, og skal derfor overhodet ikke "vaskes" / renses.
En slik tanke som "tarmrensing" er et rent kommersielt produkt, som bygger på mange menneskers "renhets"-tanker og -ideer.

Jeg håper du kan finne noe av nytte i dette svaret, og jeg ønsker deg lykke til. Start som sagt med en tur til fastlegen.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-