Forstoppelse og hemoroider

Spørsmål

Hei. Nå i julen har jeg slitt mye med forstoppelse pga fet mat og lite mosjon. Derfor har eg nesten ikkje fått avføring på ca fire veker. Har tatt forskjellige avføringsmidler. Begynte med fiberhusk, men da ble det bare treigere og mer forstoppet. Deretter prøvde eg toilax tabletter, men det ble ikkje bedre. No prøver eg på laxoberaldråper som eg har gått på i tre dager. Men no merka eg korfor eg ikkje får avføring. Mener eg har innvendig hemoride som legger seg som en kul så eg ikkje får avfføring. Og det skremmer meg veldig siden eg bare snart er 18 år, og denne situasjonen gjør sånn at eg ikkje klarer å roe meg, fordi eg vil ikkje at dette skulle skje. Det har vore skikkelig løs avføring noen dager, andre dager er det hardt. No har det slutta helt og eg har ikkje legetime før 21. Januar. Har hørt at det finnes strikkbehandling, men uten bedøvelse. Og er redd for tilbakefall. Hva kan eg gjøre? Trenger skikkelig hjelp. I tilegg er det bare flaut å ha sånne problemer Spesielt når de i klassen min snakker om sex og hvem de har ligget med. Og eg har skikkelig trang vagina sånn at eg bare får inn minste tampong under mensen. Det skremmer meg også veldig. At eg kanskje må operere for å kunne ha samleie. For fremtiden vil eg jo ha lys. Men no er eg veldig engstelig og redd egentlig, for dette er ikkje kjekt i det hele tatt. Det går ut over humøret mitt både fysisk og psykisk med følelser. Takk for svar

Kvinne 17
Svar

Hei.


Du har altså forstoppelse, og en hemoroide. Du tenker at hemoroiden er årsaken til forstoppelsen, men det er jeg ikke nødvendigvis enig i. Avføring, også hard avføring, kan nemlig passere en hemoroide, da endetarmsåpningen er fleksibel. Det kan riktignok gjøre vondt, men den er nok ikke årsaken til forstoppelsen. Tvert imot er det heller slik at det å ha forstoppelse, ofte gir hemoroider. Det skjer pga at man må trykke lenger og hardere for å få ut avføringen, og med dette økte trykket kan blodårene i endetarmsåpningen svulme opp til en slags åreknuter, som hemoroider i bunn og grunn er. 


Jeg tenker derfor at du bør jobbe videre med å bli kvitt forstoppelsen din, og det viktigste rådet er å tenke og jobbe langsiktig.Spis rikelig med fiberholdig kost, drikk mye vann, vær i daglig fysisk aktivitet, bruk oljer i matlagingen, og ta gjerne en spiseskje matolje eller olivenolje en eller flere ganger daglig. Frukt er bra, og svisker daglig er spesielt gunstig. Du må gjerne fortsette med Laxoberal, slik du har startet med nå, for det er riktig effektivt. Ved å bli kvitt forstoppelsen, vil du slippe å trykke så mye når du skal ha avføring, og det i seg selv kan gjør at hemoroiden avtar i størrelse. 


Hemoroider er særdeles vanlig og helt ufarlig, men det kan være plagsomt. De skal kun behandles når de gir plager. Det første man forsøker, er stikkpiller og kremer, f.eks. Scheriproct. Du kan få resept fra fastlegen, som også kan eller bør ta en kort titt på din hemoroide, for å si hva slags behandling som er mest aktuelt for ditt vedkommende. Det er ikke vanlig å måtte gå rett til kirurgisk behandling, for eksempel strikkbehandling, slik du nevner. Du sier at du er redd for tilbakefall av hemoroider. Den beste måten å unngå det, er å bli kvitt din tendens til forstoppelse, som nevnt ovenfor.


Du tar så opp dette med at du opplever din vagina som trang. Alle mennesker er forskjellige anatomisk, og når det gjelder vagina, så er heller ingen like, og en svært stor variasjonsbredde mellom  alt som er normalt. Når det gjelder samleie, så vil stort sett psykologiske faktorer være det avgjørende, mer enn anatomiske faktorer. Det å føle seg trygg og avslappet med en sexpartner, og den seksuelle opphisselsen er de mest avgjørende momenter i så måte, og det er jo noe du kan og vil få erfare etterhvert som du blir eldre. Når det er sagt, kan det eventuelt tenkes at du for ordens skyld burde diskutere med fastlegen din om du burde få foretatt en gynekologisk undersøkelse, for at du skal få bekreftelsen på at du etter alt å dømme er helt normal anatomisk sett. Bare det å få vite det, vil kunne være viktig for deg, i forhold til fremtidig sexdebut m.v.


Håper at svaret og rådene kan være til nytte. Lykke til.

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-