Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forstoppelse og blødning på papiret etter toalettbesøk

Spørsmål

Jeg har nå de siste tre månedene vært plaget med at jeg innimellom har hard avføring og dette fører til at det kan være vondt å gå på do. Dette skjer ikke så ofte og det kan gå 2 uker imellom hver gang. Det som skjer når jeg skal gå på do og har hard avføring er at jeg får litt blod når jeg tørker meg. Det er også litt vondt der og da men det går over med en gang toalettbesøket er over. Jeg er nøye med å tørke meg og tørker meg kanskje for mye... Det virker nesten som at jeg har en rift eller et sår og at det sprekker opp igjen når jeg har hard avføring. Jeg har ellers ingen plager (som kløe, smerter). Hva burde jeg gjøre? Har lest at man kan smøre fuktighetskrem før toalettbesøk for at det skal bli "enklere" i såfall hvilken? Dette har jo nå vart en stund og lurer derfor på om jeg må ha kortison eller annen salve som skal hjelpe det å gro. Som sagt så er det kun blod hvis jeg har hard avføring og ikke ellers ved vanlig avføring.

Kvinne 25
Svar

Hei.


Det virker svært sannsynlig at din tendens til forstoppelse har ført til at du må presse mer under avføring, og at det kan ha forårsaket rifter i endetarmsåpningen, evt hemoroider, som også kan gi slike blødninger du forteller om. Hemoroider er ufarlige utposninger på vener (blodårer) i endetarmsåpningen, -en slags åreknuter, nærmest. 

Du bør prioritere å bli kvitt din tendens til forstoppelse, da det etter alt å dømme er årsaken til plagene. Spis daglig mye fiberrik mat, grove kornprodukter, grønnsaker, og drikk rikelig med vann. Bruk gjerne olje i maten, da det også mykgjør avføringen. Noen svisker hver dag kan også være effektivt. Daglig fysisk aktivitet er også svært viktig for tarmfunksjonen.


Hva gjelder selve plagene fra endetarmsåpningen, så kan du trygt forsøke Scheriproct salve og stikkpiller, mot eventuelle hemoroider, om det skulle være forklaringen. Disse er reseptfrie. Når det gjelder rådet om å bruke en fuktighetskrem før dobesøk, så kan det godt være en god ide. Da kan du bruke hva som helst, for da er jo poenget at det skal bli lettere for avføringen å passere endetarmsåpningen. Vaselin kan godt fungere. Husk å påføre det litt innenfor endetarmsåpningen også.


Videre så kan du med fordel heller dusje etter toalettbesøk enn å bruke papir i en periode. Det er mer skånsomt for slimhinnene der enn bruk av papir, spesielt om du kanskje har tørket deg "litt for mye", slik du selv er inne på.


Hvis du har rifter som har vanskelig for å gro (legen din kan sjekke dette for deg) slik at dette blir et vedvarende problem, så finnes der preparater mot dette også, som din lege kan skrive ut til deg på resept.


Men forsøk først rådene her, og prioriter en langsiktig og endelig løsning på dette, ved å unngå forstoppelse.

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-