Forhøyet kalprotektin, men ingen sykdom funnet på koloskopi

Spørsmål

Hei. Etter mye diffuse magesmerter, friskt blod i avføringen, slapphet og en avføringsprøve som viste kalprotektin på 370, sendte legen meg til coloskopi. (Det ble også tatt masse blodprøver som var normale). Coloskopien gikk fint, og han fant ingenting unormalt. Han nevnte at det var litt rødt i endetarmen, men det virka på han som at dette ikke var noe. Jeg har slitt veldig med hemoroider i mange år etter fødsler og veldig ofte hard avføring. Disse ble også bekreftet under en rectoskopi for 2 år siden. Han som tok koloskopien forrige uke sa han ikke hadde sett noen hemoroider da jeg spurte. Dette syns jeg er rart, da jeg senest i går kjente at den hadde kommet ut (noe den gjør innimellom,men da dyttet jeg den inn igjen). Siden de ikke så noe i tykktarmen, hva kan det da være som gjør at kalprotektin var forhøyet? Er det noe mer jeg bør undersøke? Takknemlig for svar.

Kvinne 35

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Kalprotektin i avføring er en prøve som brukes for å finne ut om en pasient kan ha en betennelsessykdom i tarmen, f.eks. ulcerøs colitt.  Ved verdier over 150 er det anbefalt å få foretatt en koloskopi, for å se etter slik sykdom. Men det hadde altså ikke du, og det er jo flott. Nå er det imidlertid slik at det er koloskopi som er "fasiten", og ikke kalprotektinsvaret.  

Enhver blodprøve og avføringsprøve kan f.eks. ha det som heter falskt positive, dvs at den slår ut også når det ikke foreligger sykdom. Det er jo en ikke usannsynlig mulighet hos deg.

Videre er det kjent at revmatoid artritt (leddgikt) kan gi forhøyede verdier av kalprotektin, men hvis ikke du har leddplager, og det har du jo ikke skrevet noe om, så er jo ikke det noen mistanke eller mulighet.


Du er på en måte "frikjent" fra mistanke om ulcerøs colitt når du har fått foretatt koloskopi, som ikke viste tegn til sykdom.


Du forteller videre at du har kjent en hemoroide, men legen som undersøkte deg med koloskopi, ikke så dette. Jeg kan ikke gi deg noen sikker forklaring på dette, men en grunn kan jo være at legen ikke aktivt kikket etter dette, men var mer opptatt av innsiden av tykktarmen din, og derved overså en evt hemoroide.


Håper det var greie svar, ha det bra.



Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-