Forhøyet calprotectin

Spørsmål

Jeg har i en tid hatt problemer med mage og tarm, jeg har generelt vært dårlig i magen i hele perioden, men dette er de viktigste hendelsene:

Desember 2016
To anfall med tjæreaktig avføring og feber, høy feber og kjente meg veldig syk. Varte i 1-2 dager hver gang. Gikk ikke til lege.

Februar 2017
Akutt blindtarmoperasjon, blindtarmen sprakk og det ble lang operasjon, høye infeksjonsverdier og var innlagt på Ullevål i nesten 2 uker.

Mars 2017
Ble hentet med sykebil på natten, veldig syk med CRP 500 og høy puls/feber. Innlagt på sykehus med store mengder antibiotika i ytterligere 1,5 uker. Calprotectin målt til 500 av sykehuset. Sykehuset konkluderte med infeksjon grunnet for mye antibiotika ved første innleggelse. Påvist abcess ved CT som ikke ble drenert. Koloskopi uten funn.

August 2017
Igjen syk på natten, ikke like syk som tidligere, men feber og innlagt på legevakten 1 dag (CRP 30). Målte selv (Furst) calprotectin til 2033 dagen etter jeg kom fra legevakten og 433 dagen etter det igjen.

I midten av august oppsto det smerter i mellomgulvet og halsbrann, dette blir litt bedre med bruk av syrenøytraliserende og lindres noe av mat. Til tider så vondt at jeg ikke kan gå utendørs (støt nedover), dette vedvarer nå.

Smerter på venstre side av navellen og ut i siden + korsryggen.

Vekttap i perioden på ca. 7kg.

Avføringen siste året nesten alltid gul/lys, til tider blodig (mye/lite), oftest hard, men også tjæreaktig og noen ganger veldig flat.

Jeg har fått noen utslett på bena med prikking i huden i de dårligste periodene

Har nå vært til koloskopi og MR tynntarm med kontrast hos Aleris via forsikring. Uten funn der også, de mener at de høye calprotectinmålingene må ha vært feil og at det er en slags IBS-variant. Jeg har litt vanskelig for å slå meg til ro med dette, spesielt siden formen er så dårlig som den er og at nå nylig har 2 prøver med høye verdier. På nettet ser jeg at så høye verdier stort sett er tarmsykdom og/eller kreft. Hva bør jeg gjøre?

190/72kg

Svar

Hei! Calprotectin er en prøve som ved høye verdier kan tale for inflammatorisk tarmsykdommer, men kan også være utrykk for infeksjon og det har du hatt mtp blindtarm og abscess. Dette vanskeliggjør vurdering nå, men negativ coloskopi taler imot inflammatorisk tarmsykdom eller kreft. Det er nok viktig å få tatt kontrollprøve og følge opp calprotectin. Abscess er alvorlig og dersom denne ikke er behandlet med drenasje, vil forløpet bli langt. Jeg er enig med deg at ibs er lite sannsynlig, men tarmsykdom er det neppe. Sannsynlig er det relatert til blindtarmen og langvarig antibiotika har forkludret tarmens normalflora.