Forhøyet ALAT verdi

Spørsmål

Hei. Jeg fikk nylig påvist lett forhøyet Alat på 91. Dette ble tilfeldig oppdaget da det ble tatt div prøver ifbm at jeg følte meg generellt sliten. Jeg fikk i tillegg da påvist Folat og D-vit godt under ref.omr, startet med tilskudd. 3 uker senere hadde Alat sunket smått ned til 85, altså er den fortsatt lett forhøyet. Fastlegen min vil til uken ta utvidede leverprøver samt cøliaki-prøve, mtp lav folat, og jeg har forstått det slik at cøliaki kan gi forhøyede leverprøver. Mine spm til deg er som følger: 1. Kan hepatitt-vaksine gi forbigående økning i leverprøver? Jeg fikk 2.dose av hepatitt-vaksinen kort tid før forhøyet alat ble påvist. 2. Jeg har pga kronisk betennelsestilstand med mye smerter tatt mye Paracet, 3 gram daglig siste året, tenker jeg. Tar i tillegg endel Tramadol. Kan dette påvirke leververdi i nevnte grad? 4. Stemmer det at imovane kan gi forhøyede leververdi? Jeg har tatt 7,5 MG imovane daglig siste 3 mnd. 5. Jeg vet jeg jo har tatt noen medisiner som over tid kan gi leverpåvirkning, og da i tillegg til hepatitt-vaksinen - er det en sannsynlig forklaring på Alat-verdien? De 3 ukene det var fall fra 91-85, var uten Paracet. Jeg synes ikke jeg har noe stort alkoholforbruk: 2 pils og ofte 1/2 flaske vin gjennom helgen. Ingenting i uken. Veier ellers ca 20 kg for mye etter svangerskap. Svært plaget med Hidradenitis suppurativa grad 3, med aktiv betennelse nærmest hele tiden, er fra mai d.å i kontakt med hudavd på Rilsen. Kan aktiv inflammasjon gi forhøyet alat? Mye spørsmål til deg her nå, og jeg må si jeg liker det litt dårlig. Dette er noe som har tilkommet det siste året, da det ikke ble sagt noe om leververdier da jeg lå på føde/barsel for et drøyt år siden. Er jeg unødig bekymret???

Kvinne 34
Svar

Hei!

1. Ja hepatitt vaksine kan gi en forbigående stigning i ALAT. Nivå på 80-90 er veldig beskjedent og sannsynligvis ikke utrykk for sykdom. 

2. Høyt paracet bruk kan også gi utslag på ALAT. 3g er innenfor referanse, men langvarig bruk kan gi nevnte verdier. 

3. Imovane og de fleste medisiner kan gi utslag i leververdier, siden de brytes ned i leveren.

Alle de tre nevnte er mulig årsak til verdien. Denne vil mest sannsynlig normalisere seg og ikke utrykk for noen leversykdom