Forhøyde leverprøver m.v.

Spørsmål

Jeg er en mann på 32 år som har hatt/har for høye leververdier og har hatt generellt dårlig allmenntilstand de siste 2-3 årene. For 3 år siden ble det konstatert at jeg hadde "stille lungebetennelse" etter at jeg svimte av. På den tiden var jeg så trøtt og sliten og hadde ikke overskudd i det hele tatt.
Men etter dette har jeg liksom aldri blitt bra igjen, og har vært småforkjøla og slapp helt siden den gang. I løpet av de siste to årene har jeg også opplevd å ha blødninger i rectum enkelte ganger, og jeg lurer på om det kan være noe form for kreft.
Hvordan kan jeg sjekke dette? Jeg har hørt at ultralyd ol. kan være en begynnelse, samt en nærmere undersøkelse hvor blødningen er. Hva anbefaler du og hva kan man oppdage med en ultralyd av leveren?

Medisiner: egazil duretter

Mann, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Det at du har forhøyde leverprøver, er noe din lege bør og skal finne ut årsaken til, det bør ikke "henge i løse luften". Måten man undersøker det på, er vanligvis først å ta flere blodprøver for å se om man finner årsaken fra dette, f.eks. leverinfeksjoner, evt fettlever, eller kanskje den vanligste årsaken til forhøyde leverprøver generelt, hvilket er et for høyt alkohol- og /eller medikamentforbruk. Jeg vet ikke noe om ditt alkoholforbruk, men dette er også ting man kan finne ut av fra blodprøver, om ens alkoholforbruk er skadelig høyt.

Dersom nye blodprøver ikke gir noen forklaring på de forhøyde leverprøvene, pleier man å henvise til ultralyd av leveren. Der vil man kunne se evt andre årsaker til forhøyde leverprøver, og det vanligste er kanskje fettlever, som kan komme av generell overernæring / fedme, evt kombinert med lengre tids alkohol eller tablettoverforbruk. Videre vil en ultralyd av leveren kunne vise svulster o.l., men det tror jeg er lite sannsynlig for ditt vedkommende, i og med at du har hatt disse forhøyde leverprøvene så lenge.

Dine småblødninger fra endetarmen er en annen historie, og det er på ingen måte sikkert at der er noen sammenheng med dine forhøyede leverprøver.
Dette er imidlertid en ting som må og skal undersøkes nærmere, for å utelukke alvorlig sykdom.
Det absolutt aller vanligste er imidlertid uskyldige tilstander som hemoroider eller små sprekker rundt endetarmsåpningen.
Man begynner å undersøke dette hos sin fastlege, ved at legen kikker i endetarmsåpningen, evt med et instrument som heter ano- eller rectoskop, et lite plastrør med lys i.
Her vil legen f.eks. kunne fastslå om det f.eks. er hemoroider du blør fra. Hvis ikke legen finner noen forklaring på blødningene med denne undersøkelsen, kan du evt bli sendt videre til coloskopi, som skjer på sykehus, da får man en lengre fiberoptisk instrument opp i endetarmsåpningen og oppover i tykktarmen, for å finne ut hvor det blør fra.
Jeg ønsker deg lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 289,-