Fordøyelsesproblemer hos baby

Spørsmål

Hei, min lille gutt på nå 8 mnd sliter veldig med hard mage. Det er jo veldig vanlig blant små barn, men jeg føler det har gått så lang tid her, å så lite hjelper at jeg føler det er noe mer enn vanlig som ikke stemmer. Det går 3-4 dager uten avføring, ofte må jeg desverre hjelpe han med termometer eller q-tips. Avføringen er knall hard først, så banan form å tilslutt løst. Han fikk antibiotika de første dagene av sitt liv, mistanke om infeksjon. Han ble fullammet til 7 mnd. Han får daglig opp mot 12 ml lactulose, 2-3 ss sviskesaft eller svisker, malt i grøten. Samt at jeg gir ham melkesyrebakterier. Spiser 2 små porsjoner grøt hver dag. Han er ikke glad i mat, så jeg får i ham svært lite frukt, grønnsaker osv. Ellers blir han fullammet, også 2-3 ganger på natta. Jeg har vært hos lege som anbefalte lactulose, osteopat, fotsone og prøvd noe som heter frekvensbehandling. Et par alternative plasser har ment at han har for mye sopp i tarmene. Kan det stemme, hvordan kan det behandles, går det an å finne ut? Jeg begynner å bli desperat på vegne av sønnen min. Får helt vondt av å /tylle/ i ham alt dette her. Spesielt all den lactulosen. Skulle jo egentlig ønske naturen fant det ut på egenhånd. Dette går ut over både hans og min søvn. Han er generelt fornøyd, men jeg merker han sliter med magen innimellom. Håper du kan hjelpe meg.

Mann, 1 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, og beklager så mye at svaret kommer litt for sent. Årsaken er at vi har hatt en særdeles stor pågang til Lommelegen de siste dagene, og dette har midlertidig overskredet vår kapasitet.

Jeg har konferert med helsesøster før jeg skrev svar til deg her, da helsesøster kanskje er den faggruppe som har størst kompetanse innen den problematikken du beskriver her, og mine svar inkluderer også helsesøsters råd og vurderinger.

Det første jeg vil si her, er at du neppe får ett-1- fyldestgjørende svar og en oppskrift på hvordan du løser avføringsproblemene til din sønn her og nå, for det å løse slike problemer er en typisk prosess, hvor man ”finner veien mens man går”, som det heter.
Denne prosessen bør du ikke gå gjennom alene, for det er frustrerende og slitsomt, og der finnes ekspertise å benytte.
Ta derfor kontakt med helsesøster nå, forklar problemet, og gjør en avtale om regelmessig oppfølging og kontroller der, helt til problemet er løst.
Det er det viktigste rådet jeg kommer med i dette svaret.
Helsesøster vil også hjelpe deg til å finne ut om der er noen grunn til bekymring, og kan da for eksempel hjelpe deg med å få barnet til en barnespesialist / pediater hvis det skulle vise seg nødvendig.
Det er veldig OK å slippe å skulle ta alle slike vurderinger selv, og å få ”delegert” dette til helsesøster (og helsestasjonslegen)

Så til din sønn:
Hvordan var avføringsmønsteret til gutten din når han var fullammet ?
Det er jo helt normalt å ha avføring så sjeldent som en gang i uken ved fullamming, og faktisk opp i 2-3 uker også.
Det du opplever nå, er med overhengende stor sannsynlighet et forbigående problem som sønnen din har nå hvor han gradvis skal venne tarmen til annen føde enn morsmelk.
Jeg finner i hvert fall ikke noe informasjon i det du skriver, som tilsier at hans forstoppelsesproblemer skulle ha annen årsak enn dette.
Dette med ”for mye sopp i tarmene” høres alt for spekulativt ut, for å si det rett ut, så glem det. Du har forholdt deg til mange behandlere og rådgivere nå, ser jeg, og det eneste man stort sett oppnår med det, er å bli ”forvirret på et høyere plan”, som det heter. Og frustrert, med mange spørsmål hengende i løse luften, jfr dette med ”for mye sopp i tarmene”.
Innen helse og medisin så er ordtaket ”jo flere kokker jo mer søl” særdeles beskrivende.

For øvrig kan du vurdere å bytte grøttyper og se om det har noen effekt. Sammalt hvete / grove grøter vil kunne være bedre enn vanlig hvetegrøt.
Kiwi og pære er gode alternativer for å få løsere mage, og disse kan jo moses inn i grøten. Velsmakende blir det også.
Når man får i seg mer fiber, for eksempel ved å gå over til grovere grøter, så må man øke væskeinntaket også. Tilby derfor vann ofte, selv om du ammer.

Oljer kan virke gunstig på avføringen: gi ham tran, og du kan også forsøke Udos olje, som er en flott blanding av omega-3,6 og 9. I tillegg til at denne er svært sunn, så har den en ganske så avførende virkning på mange. Hos noen for avførende, til og med …

Tarmen tar ikke skade av langvarig bruk av laktulose, og heller ikke av maltekstrakt.

Det er viktig å spise variert kost, så tilby ham hele tiden en variert kost, selv om han ikke alltid vil smake på det du tilbyr. Forutsetningen for at det blir mer variert over tid, er jo nettopp å bli tilbudt det.
Du som har fullammet ham inntil for en mnd siden, må jo gå litt forsiktig frem, men tilby ulike grøter og mat for øvrig. De små trenger tid til å venne seg til ulike smaker, så selv om han ikke vil spise for eksempel pære, så tilby det jevnlig. Så vil han gjerne ha det etter hvert.

Her har jeg altså delt noen tanker med deg, men jeg vil presisere at dette ikke er en ”ferdig oppskrift” på hvordan hans problemer løses, men mer å se på som starten på en prosess.
Tenk en gradvis løsning av problemet.

Håper (og tror) at du har nytte av svaret, og jeg ønsker deg og gutten din lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Michael Kumar
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-