Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forbigående forandring i mage-/tarmfunksjon

Spørsmål

Hei. For 6 uker siden etter og ha jobbet mye over 1 mnd, så kom jeg hjem fra en nattjobb. Våknet på ettermiddagen med kraftig dunking (puls?) i magen (kunne se magen hoppe) og mye luft, samt varm ilende følelse midt mellom ribbeina der magen starter. Hjalp å gå på do, men fortsatt ikke helt god. Har etter dette stresset ned og jobbet mindre, magen har blitt gradvis bedre og bedre men føler ikke det slipper helt taket. Ser puls på magen godt i perioder. Gjerne i sammenheng med mye luft og litt full mage. Er det normalt og se puls på magen? Kan ikke huske og ha sett dette før. Avføring har vært normal. Noe hardt og noe litt bløtere, men aldri diare. Skal sies at jeg under den veldige arbeidsperioden jeg hadde så la jeg om kostholdet til mer rutinemåltider med grovt brød og melk. Drikker og mye mer vann enn før. Gikk ned 4 kg under den perioden. Er den vektnedgangen normal på 1 mnd bare ved hjelp av kostholdsendring? Vekta har nå stabilisert seg og jeg spiser normalt og har mye energi og et godt liv. Men i perioder bekymerer jeg meg mye, som ting på jobb, helse, fremtid osv. Kan dette spille inn på mage? Eller pulsen som er synlig på magen? Bekymrer jeg meg for mye? ELLER for og si det rett ut..kan jeg ha kreft i magen eller andre sykdommer? Er litt bekymret siden det har brukt så lang tid på å bli bra.

Svar

Hei.

Det er helt normalt at magefunksjonen endrer seg fra tid til annen, og mange ting spiller inn, ikke minst kost.  Stress og psykologiske faktorer har også svært stor innvirkning på mage-/tarmfunksjon hos oss alle. Nå er avføringen din helt normal, og du har sluttet å gå ned i vekt. Det taler sterkt imot sykdom. Hadde du hatt en sykdom, så ville symptomene etter alt å dømme vedvart og ved f.eks. kreft, blitt verre og verre.

Din vektnedgang kan helt klart skyldes din omlegging av kostholdet, spesielt hvis du gikk fra mer usunt, til mer sunt. Å gå ned 4 kg på en mnd, om man har spist usunt og begynner å spise sunt, er vanlig og ikke mistenkelig på noen måte.

Når det gjelder det at du kan se pulsen på magen,  så er det normalt hos slanke mennesker. Sannsynligvis har du bare aldri kikket og studert magen din så nøye før nå, så etter alt å dømme er dette ikke noe nyoppstått, men noe du tilfeldigvis har observert først nå, som følge at du "ble oppmerksom" på magen din. Det er ihvertfall ikke et krefttegn.


Når det gjelder endringer i avføring, forandringer i mage-/tarmfunksjon, smerter av ukjent årsak, vekttap, så er dette ting som kan være tegn på alvorlig sykdom,. Men det gjelder spesielt for middelaldrende og eldre mennesker. Derfor bør voksne mennesker som opplever dette, og forutsatt at det ikke er forbigående slik som i ditt tilfelle, som hovedregel oppsøke lege for å bli undersøkt for å se om det skyldes sykdom. Jeg vet ikke noe om hvor gammel du er, så dette er en generell regel.


Du spør om dine bekymringer om jobb, helse, fremtid osv er noe som kan virke inn på magen. Det kan det i aller høyeste grad, det er noe som er almenmenneskelig.


Slik jeg forstår deg, er du nå iferd med å bli bra, og det skjedde i en periode med mye stress OG kostomlegging, og du føler deg frisk og har normal avføring og mye energi idag. Jeg finner derfor ingenting i det du skriver som gir mistanke om at du skulle være syk nå, og kreft som du nevner, ser jeg ikke at du har noe som tyder på. Det gir som hovedregel ikke forbigående symptomer, slik du har hatt.


Skulle du mot formodning være middelaldrende eller eldre, så skal du følge tommelfingerregel om å ta en legesjekk for dette, allikevel. Det er fordi sykdom oppstår så mye oftere i de aldersgruppene enn hos yngre voksne. Det samme gjelder om du mot formodning skulle fortsette å gå ned i vekt.


Håper det var greit svar. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-