Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forandringer i mage/tarmsymptomer, bør undersøkes av lege

Spørsmål

Jeg er har vært plaget av treg mage og hard avføring hele livet (jeg går sjelden på do mer enn en gang i uka; ofte sjeldnere når jeg er på ferie), men opplever nå noen nye utfordringer, nemlig treg mage kombinert med vekslende bløt og hard avføring, en følelse av oppblåsthet, og mye ufrivillige luftutslipp. Jeg har gjerne veldig mye luft i magen som slippes ut morgenen, og utover dagen er det en rekke mindre luftutslipp som har potensiale til å ta livet av det som måtte befinne seg innen en radius av et par meter. Magen min kjennes også hard å ta på, noe den sjelden har gjort før (jeg er slank, men akkurat magen min har alltid vært litt "fluffy" å ta på). Luftutslippene har relativt stor spredning utover dagen, men er i noen grad konsentrert til etter måltider. Vekten min har for øvrig vært den samme de siste 10 årene.

Hva kan dette være? Jeg har ikke til nå vært diagnostisert for matintoleranse av noe slag. Jeg spiser nesten ikke brød, for jeg gjør alt jeg kan for å få gått på do en gang i uka, og da er det knekkebrød og masse vann som gjelder. Jeg spiser både frukt og grønt, yoghurt som skal være bra for magen, og jeg drikker 2-3 dl melk om dagen. Jeg går mye tur, minimum en time om dagen (hard kondisjonstrening er dessverre utelukket for meg, pga en treningsskade i hofte/sete jeg pådro meg for et par år siden) (dette er jeg utredet for av legespesialister). Jeg tar allergimedisin, og i blant ibux og paracet.

Råd tas i mot med stor takk.

Svar

Hei,takk for spørsmål.

Jeg regner vel med at du har vært gjennom alle spørsmålene og fått alle forslagene og svarene tidligere, men skjønner godt at du plages av magen din.

For det første: dersom avføring og luft har forandret seg den siste tiden, er det greit at din lege gjør en rutinekontroll, sjekker avføring for skjult blod, evt tar en CT av tykktarmen samt rutine blodprøver. Det som vi er mest obs på er ofte forandringer i en stabil tilstand,da sjekker vi for å utelukke annen sykdom.

Du skriver at du ikke er kontrollert for matvreintoleranse, og som ledd i utredning av deg vil det være greit at du i alle fall tar en blodprøve mot dette, og også mot glutenintoleranse/cøliaki. I første rekke gjøres dette ved blodprøver.
Samtidig med at du får gjort dette vil det være riktig å gjennomføre ganske strikte perioder hvor du holder unna matvarer. Alle disse periodene bør i alle fall være på 4 uker.
Begynn med melvarer, noe som er vanskelig. Dvs bakervarer, meljevninger i sauser, ferdrigmatvarer, som ofte bruker melvarer som bindemiddel. Bruk evt maisenna som jevnere til sauser.
Dersom du ikke merker noen forskjell etter 4 uker, mindre luftproduksjon, mer jevn avflring, er neste steg å kutte helt ut melkevarer, noe som også er litt vanskelig. Drikkemelk, ferdigmatvarer,(kvern kjøttdeig til kjøttkaker selv), melk i bakervarer, desserter etc.

Det kan også være verdt å forsøke en periode uten frukt, kål etc. Noen blir svært vindfulle av denne type kost.

Den siste tiden har det også i økende grad vært diskutert betydningen av kortkjedete sukkerstoffer som årsak til mage/tarmuro. Du kan lese mer om dette, evt få noen ideer, ved å google på FODMAP

Dersom du senre skal bruke avføringsregulerende medikamenter: Hos mange virker ViSiblin bedre enn feks Dufalac/Lactulose, spes. ved at den fører til mindre gassproduksjon. Prøv den.

Du bør nok bestille time hos din fastlege for å få ham eller en mage/tarmspeialist til å følge deg opp. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-