Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

For lite magesyre?

Spørsmål

Hei! Jeg fikk påvist spiserørsbrokk for ett år siden, og jeg har nå fått streng beskjed fra fastlegen om å bruke syrenøytraliserende midler. Dette etter at jeg har fått en rekke plager etter flere måneder med sammenhengende stress. Jeg har typiske symptomer på irritabel tarm, som eksempelvis vedvarende diaré, kvalme og smerter i nedre mageregion. Jeg reagerer også på spesielle matvarer; løk, raske karbohydrater (spesielt sukker) og melkeprodukter, for å nevne noen. Dette i tillegg til brennende smerte og ubehag i munn og svelg, men ikke i brystet/ryggen. Siden jeg opplever å bli verre av Somac, har jeg forsket litt, og jeg har lest flere steder at for lite magesyre kan føre både til Reflux, samt gi samme symptomer som for mye magesyre. Jeg vil gjerne høre din mening om dette kan stemme, da jeg selv opplever at syrenøytraliserende medisin ikke er bra for meg.

Kvinne 63
Svar

Hei.


For lite magesyre kan gi refluxlignende plager, og det kan gi en rekke andre uspesifikke mageplager i tillegg som for eksempel ubehag og fordøyelsesproblemer. Det går an å bli utredet for dette ved pH-målinger i magesekken.

Men samtidig er det slik at Somac kan gi en rekke bivirkninger fra magen, blant annet oppblåsthet, magesmerter og -ubehag, diare eller forstoppelse, kvalme / brekninger og munntørrhet. 

Det er nok kanskje en mer sannsynlig forklaring i ditt tilfelle, og det er lett å finne ut av om det er slik: Da må du la være å bruke medikamentet i en periode, for eksempel et par uker, og se om du blir bedre da.

Diskuter dette med fastlegen din, for uansett årsak så har du jo blitt verre nå, enten det er på tross av medisinen eller på grunn av medisinen, og når behandlingen ikke virker som ønsket eller planlagt, må en selvfølgelig revurdere dette, og gjøre nye vurderinger og evt andre behandlingstiltak.

Jeg håper at informasjonen her kan hjelpe deg videre. Lykke til og god bedring.



Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-