Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Føler at maten stopper i spiserøret

Spørsmål

Noen ganger når jeg spiser, føler jeg at maten stopper litt opp nederst i spiserøret og går ned veldig sakte. Når dette skjer får jeg besvimelsesfølelse i form av at det begynner å svartne for øynene mine, jeg blir svimmel og blir "borte" de sekundene det varer. Når maten til slutt glir videre ned så "våkner" jeg igjen. Maten går alltid ned til slutt, den kommer ikke opp igjen. Det hjelper å drikke mye for å skylle det ned. Dette skjer ikke hver dag, men ofte nok til at jeg lurer på hva årsaken kan være.

Mann 23
Svar

Hei.


Jeg kan naturligvis ikke gi deg noen sikker forklaring på hva dette skyldes, uten å undersøke deg og kun basert på det du forteller her. Men generelt så går mistanken i retning av innsnevringer i spiserøret, som kan gi slike symptomer som du har. Det behøver naturligvis ikke nødvendigvis å være årsaken, for eksempel kan man tenke i retning av årsaker som ikke har med sykdom å gjøre, som f.eks. for hurtig spising med for dårlig tygging. Men siden det er teoretisk mulig at det kan skyldes sykdom som gir forsnevring i spiserøret, vil jeg helt klart anbefale deg å ta kontakt med fastlege for dette, for å få dette undersøkt.

En annen svært viktig ting her er følgende:

Jeg leser under tilleggsopplysninger at du bruker fosfattilskudd mot din rakitt. For høye fosfatnivåer kan gi muskelkramper, og spiserøret er jo laget av muskler, så her kan vi også tenke i retning av årsakssammenhenger. Det er derfor svært viktig at du får sjekket dine fosfatnivåer med en blodprøve, for å se til at du ikke tar for mye mikstur eller har for høye nivåer av fosfat. For lave verdier av fosfat kan også gi muskulære forstyrrelser, altså med mulighet for at det kan påvirke spiserøret ditt. Du må også samtidig sjekke dine nivåer av kalsium.

Jeg synes dette er svært viktig å få sjekket raskt, så ta kontakt med legen din snarlig. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-