Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Følelse av at det sitter noe i halsen

Spørsmål

Hei. Jeg er ei dame på 30 år, som siste uken hatt følgende plager. Det startet med en følelse av klump i halsen. Det har blitt verre og verre for hver dag, hvor det de siste tre dagene kjennes ut som en eplebit som er svelget feil. Altså, ikke bare ubehagelig, men også blitt ganske vondt. Det skal sies at smertene ikke er så ille på morningen, men tar seg opp når jeg har vært oppe ti-tyve minutter. Kan ikke sette det i sammenheng med verken mat eller drikke. De siste to dagene har det vært vondt i både bryst og rygg også. Sviende/pressende smerte i både bryst og øvre delen av rygg. Særlig midten av ryggen, rett under nakken, og samme sted i brystet foran. Det varierer noe i smertenivå, ikke så ille når jeg går som når jeg sitter. Også litt bedre når jeg ligger. Når jeg ikke har drukket eller spist noe på noen minutter, og ikke svelger er det særlig ubehagelig og vondt i halsen. Drikker jeg litt da, avtar smerten noe akkurat i det jeg drikker, men tar seg opp igjen fort. Har vært hos legen, han synes det var diffust og ville vente med henvisning til øre-nese-hals. Han satt meg derimot på nexium. Det er fryktelig ubehagelig, og har blitt ganske vondt. Er redd det er noe alvorlig og merker at jeg ikke helt klarer å slå meg til ro med refluks f eks, når det er så vondt. Hva mener du? Skal nevnes at jeg de samme dagene har hatt pannehodepine pg hodepine generelt opptil flere ganger om dagen. Overvektig, røyker ikke, spiser normalt.

Kvinne 32
Svar

Hei.


Dette gir betydelig mistanke om syreplager og mulig reflux. Da kan magesyre komme opp i spiserør og svelg og lage slikt ubehag som du her beskriver. Derfor ville jeg brukt Nexium daglig i for eksempel 2-3 uker, og se om ikke det da avtar etterhvert, hvilket jeg vil avta.  Du kan godt kjøpe reseptfri Pepcid eller Zantac og ta i tillegg, det kan dempe syreplager ytterligere.

Du sier at du er redd for at det er noe alvorlig. Hvis vi tenker "worst case", altså kreft, så oppstår det gjerne mye saktere og mer smygende enn det du her beskriver, altså at det har oppstått relativt akutt siste uken. Jeg tenker derfor ikke på kreft når jeg leser det du skriver her, men på reflux, og tenker at det er det, "inntil det motsatte er bevist".

Hvis du mot formodning ikke blir bedre etter noen uker med Nexium, må du naturligvis tilbake til fastlegen for videre utredninger, for eksempel hos ØNH-lege. Det samme gjelder om du skulle bli verre eller få andre symptomer, naturligvis.

Din hodepine har neppe noe direkte med plagene fra svelget å gjøre. Det er mer nærliggende å tenke at dine bekymringer for sykdom kan være årsaken til hodepinen, -slikt er særdeles vanlig.

Håper det var greit svar. God bedring!