Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fissurer (sprekker) rundt endetarmsåpningen gir blod på papiret. De vil ikke gro.

Spørsmål

Hei! Har problemer med blod på papiret etter avføring. Det er ferskt og lyst. Som regel havner det ikk e i toalettet, men for noen uker siden havnet det littegrann sammen med avføringen. Har vært hos fastlege tidligere som fant rifter ved analåpningen. Han mente det ville gå over tilslutt, men det har det ikke. Noen ganger kan det svi litt rundt analåpningen ved hardere avføringer. Noen ganger er det mer blod på papiret enn andre ganger.

Mann 23
Svar

Hei.

Du er en ung mann på 23 år, som har sett blod på dopapiret etter avføring. Legen din fant rifter ved analåpningen, og det har nok åpenbart vært grunnen. Legen sa at det ville gå over (og det vil det) men det har hittil ikke gjort det. Du forteller at det kan svi litt når du har hard avføring. Og der kan nok noe av grunnen til at det vedvarer, ligge. Ved hard avføring vil riftene som kanskje har begynt å gro, lett sprekke opp igjen, både pga trykkingen og pga diamet

eren på avføringen.  Derfor er nok en viktig del av å få dette til å gro, det å unngå hard avføring.  Spis derfor rikelig med fiber hver dag (grønnsaker, grovt brød), drikk rikelig med vann, ta noen spiseskjeer olivenolje eller matolje hver dag, enten over salaten eller bare svelg det som tran. Det mykgjør avføringen. Vær i daglig fysisk aktivitet.  Videre så må du drive god hudpleie i endetarmen, for å legge forholdene optimalt til rette for at sprekkene skal gro. Det gjør du ved å bruke hånddusj og babysåpe / intimsåpe i baken etter avføring, istedet for toalettpapir. Og bruk deretter en fuktighetskrem. 

Jeg ville anta at disse tiltakene over en del tid vil løse problemet ditt, men om det ikke gjør det, så finnes der spesielle kremer og stikkpiller du kan få på resept fra legen din, f.eks. Rectogesic.

Håper rådene er til nytte. Ha det bra.