Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Får mer tarmgass etter bønner og cola

Spørsmål

Jeg er en 19 år gammel bekymret gutt som har spørsmål om fordøyelse og tarm. For en del år tilbake begynte jeg å legge merke til friskt, rødt blod i doskålen etter jeg hadde gjort fra meg. Jeg ble bekymret. Jeg slet med å gå på do og når jeg først klarte det, kunne det være blod og slim. Jeg dro til legen og han tok en enkel sjekk på meg ved å stikke fingeren oppi rompa for å se etter hemoroider. Han sa jeg hadde en liten hemoroide i endetarmen. Jeg fikk anbefaling om krem og stikkpiller og symptomene fra hemoroidene forsvant. Når jeg fylte 18 år begynte jeg å snuse sterk snus og etter et par dager var hemoroidene tilbake og jeg ble bekymret. Jeg gjorde samme rutine med kremer og stikkpiller og sluttet å snuse. Etter hvert ble jeg nysgjerrig på om snusen bidro til hemoroidene. Jeg begynte å snuse igjen og det kom tilbake. jeg sluttet da i vår tidene 2020 etter en kort periode med av og på snusing. 1 år senere i 2021 prøvde jeg å snuse igjen og jeg fikk ikke symptomer. Jeg har enda ikke opplevd blødninger fra anus siden 2020 da jeg snuste, men har snusen en innvirkning på hemoroider? Over til en annen ting. jeg er generelt bekymret for egen helse konstant og spesielt tarmhelse. I løpet av 2020, primært siste halvår har jeg lagt merke til at jeg får ofte illeluktende flatulens. dette skjer ikke alltid, men kan skje iblant og er virkelig sjenerende. Når jeg også har denne illeluktende prompen, har jeg mye større gassutslipp enn det jeg vanligvis har. Kjæresten min tror det er all colaen jeg drikker Jeg legger ofte merke til at bønner, tacokjøtt eller lignende kan gi denne lukten. Jeg har også ofte slitt med forstoppelse, men i nyere tider spiser jeg mye mer fiber og trener ofte. Jeg er bekymret for at jeg har en tarmsykdom, svulst i endetarm, polypper eller noe annet. Bør jeg sjekkes. Jeg var også så bekymret at jeg stakk en finger opp i rompa for å kjenne. Hva skal man kjenne etter? Bør jeg ta en koloskopi. Onkelen min hadde ulcerøs kolitt, men operert dette vekk.

Mann 19
Svar

Hei.


Jeg kan ikke se for meg hva slags sammenheng det skulle være mellom snusing og hemoroider, så det tror jeg må være tilfeldige sammenfall i tid du observerte der.


Så til din illeluktende promp. Du merker at det lukter mer når du har mye mer tarmgass enn vanlig. Det forklarer nok mye i seg selv, siden mer promp åpenbart gir mer lukt enn mindre promp. Det er ikke gitt av selve lukten er verre, men så lenge det er mer tarmgass som kommer ut, så vil det lukte verre, naturligvis. Jeg sier ikke at det er hele forklaringen, men det er åpenbart en del av forklaringen. Du har lagt merke til at bønner forverrer det, og det er alment kjent. Bønner er beryktet for å danne mer tarmgass. Lukten på prompen vil også avhenge av hva vi spiser. Cola og annen kullsyreholdig drikke kan sikkert også øke mengden tarmgass pga all gassen vi svelger ned i fordøyelsessystemet. Enkle løsninger på dette er naturligvis å la være å spise bønner og å drikke cola. Når det gjelder "tacokjøtt" så er jo ikke det noe annet enn vanlig storfekjøtt, så der må forklaringen ligge i krydderblandingene som brukes. Disse inneholder blant annet løkpulver og hvitløkspulver, noe som avgjort påvirker både lukt og mengde promp. Videre forteller du at du har spist mer fiber i det siste. Det er sunt og bra, men samtidig må en da regne med mer tarmgass, spesielt i begynnelsen. Med tiden pleier det å dempes, når man har blitt vant med et høyere fiberinntak.

Alt i alt så er dette du her beskriver om din tarmgass, overhodet ikke på noen måte noe som gir mistanke om sykdom. Du har beskrevet noe alle mennesker opplever, ved inntak av visse typer mat og drikke. 

Du skriver at du er bekymret for om du kan ha noen sykdom i tarmen. Ingenting av det du beskriver, gir mistanke om dette, det er det viktigste. Jeg tenker at du nå har fått rede på at det du beskriver er aldeles normalt, så kan du kanskje klare å slutte å bekymre deg over "mulig tarmsykdom".


Du spør om du bør sjekkes hos lege for dette. Det svaret har jeg egentlig allerede gitt deg ovenfor ved å forklare deg at du ikke har noen tegn til sykdom, så svaret er altså nei. Du trenger ingen legeundersøkelse for dette.

Så spør du "hva man skal kjenne etter" om man undersøker tarmen med en finger inn i anus. Svaret på det er først og fremst at det hverken kan eller bør du, og du trenger det ikke, siden du ikke har noe som tyder på sykdom i det hele tatt. Videre er det slik at hvis en skal undersøkes i tarmen med en finger, så er det en lege som skal gjøre det, ikke en selv. Det er blant fordi leger har opplæring i hva en skal kjenne etter, og hvordan en skal tolke det en kjenner. Det er heldigvis ingen som hverken kan eller skal gjøre på seg selv, og du trenger det altså ikke.

Jeg ser heller på ingen måte at du trenger koloskopi. Det er ikke noe man gjør med mindre det foreligger mistanke om sykdom, og det gjør det ikke hos deg.


Din onkel hadde ulcerøs colitt. Det gir alvorlige symptomer som tarmblødninger (ikke hemoroideblødninger), slim, smerter, så det er med andre ord ingen mistanke om at du har det.


Håper dette var greie og klare svar. Hvis det hjelper deg til å legge fra deg bekymringene, hvilket det bør, så er det flott. Hvis du imidlertid skulle merke at du fortsetter å bekymre deg, så synes jeg du skal ta en grundig prat med fastlegen om slike ting, slik at du får lagt alt dette fra deg. Du har observert en fullstendig normaltfungerende tarm, men på grunn av dine bekymringer har du mistolket det du har lagt merke til. 

Ha det bra.