Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Får akutt trang til avføring når jeg holder taler m.m., kan jeg ta en Imodium?

Spørsmål

Opptreden, taler osv. er en viktig del av mitt arbeid og jeg frykter alltid at jeg må avbryte for å gå på toalettet. Jeg prøver naturligvis alltid å tømme meg før jeg skal opptre, men det kan likevel skje at jeg må avbryte for å gjøre mitt fornødne. Kan jeg ta et par immodium på forhånd på tom mage eller f.eks. microlax - eller finnes det andre medisiner eller løsninger på problemet?

Mann 60
Svar

Hei.


At mage-tarmfunksjon påvirkes i betydelig grad av psykologiske forhold, f.eks. stress og prestasjonsangst, er velkjent og almenmenneskelig, og her høres det ut som om du kanske i litt større grad enn vanlig er plaget av dette. 

Det er ingenting i veien for å teste ut Imodium før slike sammenhenger. Når en bruker dette mot diare, er doseringen to tabletter med en gang, og deretter en etter hver løse avføring, max 8 pr døgn, inntil diareen er stanset. Hvor mye og hvordan du skal dosere dette, er imidlertid ikke greit å vite, så løsningen blir nok å forsøke seg frem, ved å starte med lavest mulig doser, dvs en eller to tabletter noen timer før opptreden.


Microlax er jo et avføringsmiddel, så det høres ikke så logisk ut for meg. Kanskje du mente å få tømt deg skikkelig før du skal ha presentasjoner, slik at der ikke er mer igjen i tarmen? Jeg er mer tvilende til den løsningen, for det vil alltid være mere tarminnhold lenger oppe, som kan presses nedover når stresset inntreffer, men skal aldri være aldri. Det er forsvidt greit nok å forsøke, siden sporadisk bruk av dette ikke kan medføre noen fare eller bivirkninger.


Håper du finner gode løsninger, og som sagt er begge deler trygge ting å forsøke. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-