Ettevirkninger av gastroenteritt

Spørsmål

Hei, Min sønn på 5 år hadde omgangssyke rundt den 10. november. Da han hadde kommet seg og sluttet å kaste opp fikk han i dagene etter på veldig vondt i magen og trodde han måtte kaste opp. Dette ga seg etter ca. 3 dager, men det fortsatte med at han hadde mye vondt i magen, ofte i forbindelse med måltider og om morgenen, men også utenom dette.Smerten var øverst i magen, og han klaget også på smerter lenger oppe, og i halsen. Da dette ikke ga seg etter 1-3 uker tok vi han med til fastlegen. Han skrev ut en resept på Zantac.Dette virket ikke og han ble nesten verre av dette. Etter en uke var vi hos fastlegen igjen og fikk da Omeprazol Pensa 20 mg daglig. Dette virket litt, men han hadde fremdelses smerter. Deretter økte legen dosen til 40 mg som han gikk på i 2 uker. Etter 3 dager ble han merkbart bedre, men fremdeles vondt i magen og blek innimellom og om morgenen. Vi kuttet ut laktose i kostholdet hans ca. en uke før jul, og han gikk på O Pensa til og med julaften. Fra julaften og frem til nå har vi holdt han unna laktose, men han har fått i seg noe sjokolade innimellom i forbindelse med jul. Det virker som om han reagerer p laktose. Nå er han mye bedre enn han var, men han har vondt i magen nesten hver morgen - da er han også veldig blek. Det hjelper ofte å gå på do, spise noe eller prompe litt. Han er stort sett fin ellers om dagene nå, og smertene er forbigående - varer ca. 10 min - maks en halvtime. Jeg har hørt at man kan slite med magen i flere måneder etter omgangssyke. Tror du at vi bør gjøre noe mer med tanke på dette, eller bare vente og se om det går helt over? Han har som sagt tydelig vondt i magen om morgenene, ellers stort sett fin. Litt vondt innimellom - hvis han f. eks. spiser en sjokolade el. l Han sier nå at smerten er midt i magen ved navlen. Mvh bekymret mamma.

Svar

Hei,

Jeg ville fortsatt med omeprazole 20mg i en måned til, og så se hvordan han har det. I og med at han er bedre tror jeg man greit kan kutte dosen tilbake til den opprinnelige dosen og se om den hjelper. Som du sier, dette kan vare en stund, og han kan ha hatt mye irritasjon i spiserøret/magesekken etter omgangsyken. Noen utvikler også en soppinfeksjon i spiserøret etter mye oppkast, og selv om dette ville være noe uvanlig hos et ellers friskt barn, er det verdt å tenke på hvis han ikke blir bedre i løpet av januar, og jeg ville da tatt ham til en gastroenterolog for å se om han trenger gastroskopi.
Så min plan ville være å fortsette omeprazole 20 mg per dag en måned til, holde ham unna laktose og andre ting han eventuelt reagerer på som brus, andre godterier, osv, og så se om han er bedre. Hvis han er noe bedre, selv om ikke helt normal, ville jeg fortsette å ta tiden til hjelp inntil videre, særlig hvis han ikke hadde noen problemer før han ble syk. Med andre ord, her er det viktig at du som mor ser på barnet ditt og stoler på din egen innsikt. Du har hatt rett så langt, og du tok ham til legen da han trengte det. Vær oppmerksom på hva slags mat som irriterer ham, og gi ham omeprazole før han legger seg for å se om det hjelper litt mer om morgenen. Du kan også sette to mursten eller andre klosser under sengen hans, ved de to bena som er ved hodet hans. Dette løfter sengen og skaper en liten "nedoverbakke" for kroppen hans og lar ham få litt hjelp fra tyngdekraften i å holde magesyre ute av spiserøret om natten.
Hvis han ikke er noe bedre eller eventuelt verre i løpet av den neste måneden ville jeg sendt ham til en gastroenterolog for evaluering.

Mvh,

Nina Bryhn, MD