Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ett døgn med oppkast og magesmerter. Får ikke komme til legevakten.

Spørsmål

Har kastet opp siden igår og får ikke til å spise eller drikke. Får akutte magesmerter som ikke gir seg. Har prøvd å ta paracet, men det funker ikke siden det kommer opp igjen. Har prøvd å ta kontakt med nærmeste legevakt men de nektet å hjelpe, fikk bare beskjed å ta mer paracet.

Kvinne 18
Svar

Hei.


Du er altså en 18 år gammel jente, og du er sannsynligvis aldeles frisk til vanlig, går jeg ut fra. Nå har du i et døgn hatt akutt oppkast og smerter i magen. Det er vanlig, og oftest ikke farlig, og det kan f.eks. skyldes matforgiftning eller et magevirus. Dersom noen du har spist sammen med, har samme symptomer, så taler det i retning av matforgiftning. Hvis noen du bor sammen med eller har mye kontakt med, nylig har hatt det samme, så taler det i retning av et magevirus.

Oppkast og spesielt magesmerter kan naturligvis ha andre og alvorligere årsaker også, men det er langt mindre vanlig. Vi kan f.eks. tenke på blindtarmsbetennelse. Til det kan følgende sies: Skulle du ha det, vil du bli dårligere og dårligere, få sterkere smerter, kanskje feber, og smerten vil mer og mer sette seg i et punkt mellom navlen og høyre hoftekam. Da bør du til legen akutt. Men siden det er svært mye mer sannsynlig med matforgiftning eller et virus, så bør du som en frisk person heller tillate deg å se dette an, for om det er det, så vil det relativt raskt begynne å bli bedre igjen. Merker du at du litt etter litt begynner å kjenne deg bedre, så kan du enda tryggere se det an, for det betyr vanligvis at du vil fortsette å bli bedre igjen, og helt god igjen til slutt. 

Det viktigste ved oppkast er å få i seg væske, siden man mister mye væske ved oppkast. Det beste rådet da er å prøve å "lirke" inn væske ved små og hyppige inntak, dvs hyppige små slurker, fremfor å forsøke å drikke flere desiliter av gangen. Det øker sjansen for oppkast, men hyppig smådrikking er lettere å beholde. Det beste du kan drikke for å få i deg væske og unngå dehydrering, er å blande 1/3 eplejuice med 2/3 Farris, for det gir en balansert blanding av salt og sukker som gjør at det ikke trenger å fordøyes, men nærmest renner rett gjennom magesekkens slimhinner og inn i blodbanen / kroppen. Et annet greit alternativ er såkalte isotone sportsdrikker som f.eks. Gatorade eller Powerade. De er ideelle til slik rehydrering. Ikke bruk coca cola, som er et gammel kjerringråd, for det inneholder koffein, som er vanndrivende og fører til økt dehydrering (uttørring)  Spising er det ikke nøye med i denne fasen, bruk slike sukkerholdige drikker som beskrevet ovenfor, for da får du i deg væske som er det viktigste, og energi via sukkeret, samt salter slik at ikke du får forstyrrelser i saltbalansen i kroppen. Det er enkelt og greit å følge med på om man blir uttørret / dehydrert, og det er ved å se på fargen på urinen. Hvis den er mørkegul, så begynner du å bli uttørret og trenger mer væske, men hvis den er lysegul eller vannklar, så har du nok væske i kroppen. Smådrikk til du ser at urinen er lysegul eller vannklar. Da er du trygg.

Skulle magesmertene øke på eller bli uhåndterlige, må du selvfølgelig oppsøke en legevakt, uansett hva de sier, men i disse coronatider er det usedvanlig viktig å unngå kontakt med legekontorer og legevakter, om ikke det er absolutt nødvendig, siden det er så stor sjanse for å bli smittet på slike steder.

Håper informasjonen og rådene er til nytte. God bedring.