"Endringer i lever" betyr ikke kreft

Spørsmål

Hei.
Jeg har vært til utredning for mageproblemer og det ble i den forbindelse oppdaget noe som ble kalt endringer i lever.
Utredningen innebar CT med full kontrast.

Problemet mitt er at jeg opplever at dette er litt for lite informasjon p.t. Såvidt jeg har klart å lese meg til så er dette særdeles dårlig nytt da dette sannsynligvis betyr leverkreft. Jeg har forstått det slik at de fleste godartede muligheter avklares på CT. Men jeg er nå henvist til MR med 1 og 1/2 måned ventetid, noe jeg synes er svært lenge med tanke på muligheten for at dette er kreft.

Jeg lurer på sannsynligheten for at dette ikke er kreft. Og på hvilke rettigheter man har i forbindelse med et slikt funn. Synes som sagt at 1 & 1/2 mnd. er lenge å vente på videre utredning når det er påvist mulig kreft.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

"Endringer i lever" er en helt uspesifikk formulering, som på ingen måter "betyr" leverkreft. Det betyr knapt noe i det hele tatt i seg selv, så upresis formulering er det. Det er ingen medisinsk diagnose eller medisinsk beskrivelse av noe som helst, det er vanlig norsk språk, og for å illustrere så kunne jeg f.eks. omtale "endringer i humøret"som IKKE at man blir sinnsyk, eller "endring på huden"; -det betyr ikke kreft, det kan bety rynker, tørrhet, utslett, pigmentforandringer, -og også kreft, naturligvis.

Slik også med "endring i lever". INGENTING kan tolkes ut av det svaret. Men det er som du har forstått, noe en ønsker å undersøke videre, og derfor skal du til MR. Hadde det vært kreftmistanke, hadde du ikke skullet vente i halvannen måned, naturligvis. Så det faktum at du ikke har fått time tidligere, er nok en god indikator på at man ikke mistenker kreft her.

Jeg vet naturligvis ingenting om hva denne "endringen" består i eller hva årsaken er, men mitt hovedpoeng er å forklare deg at det at du har lest om at "endringer i lever" er "særdeles dårlig nytt og sannsynligvis betyr leverkreft", er så feil som det går an. Jeg vet ikke hvordan du har lest deg frem til dette, men det har vel med internett å gjøre: Det fungerer som "Som du roper i skogen, får du svar", altså noe om at en finner det en søker etter, samt at internett er et sammensurium av ufiltrert informasjon og babbel, ofte sammenblandet og ofte gir babbel seg ut for å være informasjon.

Du spør om sannsynligheten for at dette ikke er kreft. Jeg vet som sagt absolutt ingenting om hva disse "endringene" består i, og ordet i seg selv gir null informasjon, så det går det dessverre ikke an å si noe om. Poenget er imidlertid som ovenfor forklart, at "endringer" på ingen måte "betyr" kreftsannsynlighet.

Ønsker du å vite noe mer konkret om dette, så få fastlegen til å forklare deg mer om hva som står i CT-beskrivelsen og fremfor alt hva man ser etter på det planlagte MR-bildet.

Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-