Endret avføring og øm testikkel

Spørsmål

Jeg er mann, 66 år, 184 cm og 78 kg.

Jeg har de to siste måneder hatt vedvarende løs avføring, og oftere dobesøk enn før.
Jeg har aldri tidligere hatt problemer med mage eller avføring.

Annet som kan ha betydning for saken:
Jeg har de siste årene, noen få ganger, fått ett merkelig knip i endetarmen ? (rumpa). Smerten øker gradvis i løpet av et par minutter. Smerten kan bli ganske sterk, men avtar etter 10-15 min.
Den høyere testikkelen småverker hele tiden. Ingen stor smerte, men ubehagelig. Jeg kan ikke kjenne noen hevelse. For et par år siden ble jeg innpotent. Legen sier det skyldes trange årer.
Jeg har forstørret prostata og ganske treg vannlating.

Medisinbruk:
Jeg tar en ½ tablett Selo-Zok daglig for å dempe et urytmisk hjerte.

Kost:
Spiser vanligvis havregrøt til frokost, ellers grovt brød, vanlig variert middag og en del frukt.

Jeg røker ikke.

Hva kan disse problemene skyldes ?

På forhånd takk.

Mann, 66 år

Svar

Hei!

Jeg er helt sikker på at du bør utredes videre. Endret avføringsmønster hos en tidligere frisk person SKAL utredes for å avklare om det kan foreligge kreft i tarm, spesielt tykk- og endetarm. Om knipet i endetarmen henger sammen med avføringsendringen din er vanskelig å si, men det er tydelig symptomer fra denne regionen, og du skal utredes med rektoskopi og koloskopi. I tillegg bør det selvsagt tas generelle blodprøver av deg, slik at man kan avdekke om det er biokjemiske tegn på at det foregår sykdom i kroppen. Prøver på lever/galle/bukspyttkjertel vil være fornuftig for å lete etter andre årsaker til diare, men jeg mener at å avklare kreftsykdom er det primære på en mann i din alder. Du skriver ikke noe om du har gått ned i vekt eller har andre allmennsymptomer som tretthet/slapphet osv, men kartlegging av slike symptomer vil være naturlig når du går til legen for utredning. Dessuten skal det ses etter blod i avføringen.

En øm testikkel bør også utredes videre med ultralyd. Langvarig øm testikkel er vanligvis et symptom hvor man sjelden finner en sikker forklaring, selv med ultralyd. Men også her er det viktig å utelukke alvorlig sykdom, i første rekke kreft. En slik ultralyd er det kort ventetid på og undersøkelsen er fort gjort.

Jeg lurer litt på hvorfor du skal få impotens på grunn av "trange årer" når du ikke engang røyker. Det er ikke helt opplagt at en mann i din alder ikke skal ha potens, men du skriver ikke noe om "hvor" impotent du er. Kanskje du kan hjelpes med Viagra, men tydeligvis er det mange symptomer i denne regionen, og legen din bør avklare dette litt nærmere. Kanskje er det aktuelt å ta en CT av bekkenregionen for å lete etter prosesser som kan klemme på nerver eller blodkar i området, eventuelt kan du vurderes av urolog.

Det er selvfølgelig mange flere mulige årsaker til diare, blant annet vil tarminfeksjoner, kroniske betennelser, matintoleranse og stress være aktuelle diagnoser. Imidlertid er det utelukking av kreft som er førsteprioritet på en mann i din alder når det oppstår nye og vedvarende forandringer i avføringsmønsteret.