Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En liten stripe blod på dopapiret ved avføring

Spørsmål

I mars oppsøkte jeg lege etter å ha oppdaget en bitteliten dråpe friskt blod utenpå avføringen ved et tilfelle. Avføringen var hard, og konklusjonen fra legen var at det trolig skyldtes en liten rift. Hun mente at det ikke var behov for ytterligere utredning, men jeg fikk tilbud om å levere en avføringsprøve dersom problemet vedvarte. Det gjorde det ikke. Avføringen har vært regelmessig og hatt normal farge og konsistens siden den gang. Nå for 1,5 uke siden skjedde det imidlertid igjen. Avføringen var litt hard, og jeg kunne kjenne en svie akkurat idet jeg presset. Det kjentes også ut som om noe sprakk. Oppdaget så friskt blod (ca 1 cm u diameter) på papiret. Etter dette har det igjen vært normal avføring. Jeg hadde noe lignende for mange år siden også (ca 10 år). Har vært noe plaget av hemorroider ifm svangerskap og fødsel (siste fødsel for 4 år siden). Formen min ellers er veldig bra. Trener, har veldig god matlyst, ingen vektnedgang, sover godt, ingen smerter. Er dette noe som bør utredes nærmere eller kan jeg gå ut fra at det etter all sannsynlighet skyldes en rift, men allikevel være obs på om det skjer flere ganger?

Kvinne 45
Svar

Hei.


Det høres så avgjort ut som at dette du nå opplevde, har skyldtes en liten rift eller hemoroide. Både det at avføringen var hard, og at du kjente en svie, taler i sterk grad i den retning. Og det var en engangshendelse. I tillegg vet vi at du har hatt hemoroider tidligere, noe som øker sannsynligheten for at du har det nå også. Disse kan en noen ganger kjenne som små kuler utenfor endetarmsåpningen, om du ønsker å kjenne etter på dette. Og så har du heller ingen andre symptomer eller plager som taler i retning av at du skulle ha noen sykdom som forklarer dette, jfr god form, matlyst, ikke vektnedgang osv.

Jeg synes derfor alt i alt at du trygt kan se dette an, og om det gjentar seg så kan du heller vurdere å la fastlegen ta en titt for å få bekreftet at det faktisk er en hemoroide eller en rift, slik at du da slipper å tenke mer på dette.

Ha det bra.