image: Diare og magesmerter hver dag i et halvt år

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Diare og magesmerter hver dag i et halvt år

Spørsmål

Jeg lurer på noe angående min mann. Han er 29 år gammel og har det siste halvåret hatt veldig dårlig mage omtrent hver dag. Han har ofte diaré og må ofte på do rett etter at han har spist. Veldig mye luft i magen også. Og ofte vondt i magen. Han har vært hos lege og tatt blodprøver. De fant ingenting galt på prøvene. Legen hans mente han har dårlig tarm. Men det bekymrer meg at han ikke blir bedre. Kan dette være kreft i tarmen? Eller hadde de da funnet noe på prøvene som hadde gitt legen mistanke om noe farlig? Han har en veldig stressende jobb så det kan jo spille litt inn. Men burde han sjekke tarmen, altså ta røntgen eller skopi? Han har ikke lyst til det selv men det kan umulig være normalt å ha så mye diaré og dårlig mage hele tiden. Jeg håper du kan gi meg et litt bedre svar enn legen hans.

Mann 29
Svar

Hei.

Det er ingenting som heter «dårlig tarm», egentlig, og slike plager som han har, bør utredes fullstendig for å utelukke sykdom.

Jeg vet ikke hva han har tatt av blodprøver, men han bør få sjekket om han kan ha cøliaki eller laktoseintoleranse, evt høyt stoffskifte, så be ham spørre fastlegen om det er gjort.

Videre må han ta avføringsprøver, både Hemofec for å se etter blødning fra tarmen, som er et generelt sykdomstegn og kalprotektin, som er en prøve som gir økte verdier ved betennelsestilstander i tarmen som for eksempel ulcerøs colitt og Crohns sykdom. Får man utslag på slike prøver, vil det være aktuelt å gå videre med coloskopi av tarmen, men ikke ellers.

Det er også vel verd å vite at det er fullt mulig og ikke uvanlig å ha slike plager uten at det skyldes sykdom. Da kaller man det noen ganger "irritabel tarm", som egentlig ikke er en sykdom, men mer en merkelapp og navn på en noe overivrig mage, som kan gi plager. Det finnes ingen prøver eller annet som kan bekrefte eller avkrefte denne tilstanden, og diagnosen skal ikke stilles før sykdom er utelukket som ovenfor beskrevet. Du er også inne på et godt poeng med dette med hans høye stressnivå. Det kan også være en forklaring, men igjen bør sykdom være helt utelukket før en bruker slike forklaringsmodeller.

Du nevner kreft. Det er den aller minst sannsynlige av alle teoretisk mulige årsaker, især i hans unge alder, for da forekommer det uhyre sjeldent. Så det er på ingen måte noe man tenker på i første omgang her, så lenge det finnes så mange andre svært mye vanligere årsaker. Men det er også derfor han skal ta avføringsprøver, for å se etter spor av blod i avføring, for det er et mulig sykdomstegn som tilsier videre undersøkelser med coloskopi, som er rette undersøkelsen for å se etter kreft. Men det er som sagt ikke en undersøkelse som er aktuell dersom ingen prøver tilsier dette, som ovenfor forklart.

Han bør også for ordens skyld få sjekket om han kan en parasittsykdom i magen, hvilket gjøres ved hjelp av en avføringsprøve.

Alt dette er standard utredning, som hans fastlege med sikkerhet kjenner godt til.

Jeg håper at informasjonen er til nytte, og at han får god hjelp for dette. Ha det bra.

Illustrasjonsfoto øverst: one photo / Shutterstock / NTB