Diare og luftplager

Spørsmål

Hei.
For rundt et halvt år siden begynte jeg å få mageproblemer. Det dreier seg om svært løs mage, ofte diarè, samt mye luft. Normal avføring forekommer omtrent så sjeldent som det vanligvis er å ha diarè. Noen dager er verre enn andre, med opp til flere do-besøk, men løs mage og kortere magekramper er daglig kost.

Jeg har vært my ute og reist tidligere (siste gang i fjor sommer, Ukraina), men har vært hos lege nå i den senere tid og sjekket bl.a tarminfeksjoner (to prøver, en lagret i flytende medium). Blodprøver ble også foretatt, men viste ingenting foruten lavt jern-lager (6). (Er nå oppe på 17 etter 3 mnd på Duroferon.) Laktose-testen var også fin. Har ikke merket noen vekt-reduksjon, hvilket jeg syntes er ganske rart da det føles som om alt går rett igjennom.

Bekymringer: Har vel egentlig ikke noen konkrete bekymringer annet enn at jeg ikke har tro på at å spise fiber og drikke biola vil hjelpe (det har blitt prøvd). Største bekymring er altså at jeg ikke skal klare å finne ut hva som er problemet. Veldig ubehagelig.

Takker for svar.

Relevante sykdommer/medisiner: Bruker Yasmiin, men gjorde det i god tid før problemene oppstod.

Kvinne, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Jeg har en del tanker om hva dette kan være, men selvfølgelig ikke muligheten for å komme med noen diagnose uten videre undersøkelser av deg.

Jeg tenker i retning av "irritabel tykktarm", se vedlagte link om dette. Dette er en vanlig tilstand, som kan gi akkurat slike plager som du beskriver.

Videre tenker jeg at det kan være fornuftig å ta opp med din lege om du burde utredes for såkalte inflammatoriske tarmsykdommer som Crohns sykdom og Ulcerøs Colitt. For å utrede disse mulighetene, må man til såkalt endoskopi, dvs å bli undersøkt med fiberoptiske slanger inni tarmen, og det kan din fastlege evt henvise deg til.

Jeg ville også definitivt fått din lege til å utrede deg for cøliaki, som er hyppig oversett og ofte kan folk gå med dette i mange år uten at det blir diagnostisert. Dette undersøker man bl.a. med blodprøver, såkalte gluten-antistoffer.

Og du må sjekke ditt "stoffskifte", dvs funksjonen av skjoldbruskkjertelen.
For høyt stoffskifte, hyperthyreose, kan gi diare.

Her har du fått noen spor å jobbe videre med, så ta opp disse tingene med din fastlege.

Lykke til og god bedring !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn