Diare og kvalm i tre uker, er under utredning.

Spørsmål

Har i tre uker hatt diaré. Ikke spesielt ofte - fra en gang pr dag inntil 4 ganger på en dag. Har også gått to dager imellom avføring ved et par anledninger. Avføringen veksler fra å være vandig med klumper til grumsete og til å være "suppe" konsistens. Har observert noen få tråder av blod og avføringen ser ut til å være lite fordøyd. (har hemoroider så jeg er kjent med blod i avføringen, men ikke blodtråder) Er lysebrun - innimellom gulbrun på farge. Har også de siste ukene vært mye kvalm, har smerter/ ubehag i store deler av magen. Har de to siste dagene også fått vondt / tyngdefornemmelse nederst i ryggen. Presser i meg mat fordi jeg vet at jeg må spise, har nedsatt matlyst. Mye lyder i magen og en del luft som må ut. Har vært hos fastlegen og tatt diverse blodprøver og avføringsprøver. Ikke fått svar på disse enda. Tenkte meg tilbake neste uke, men er selvfølgelig ekstra bekymret da jeg siden legebesøket også har fått ubehag i ryggen. Har en stor bekymring for hva dette kan være. Er selvfølgelig redd for pankreaskreft og annen form for kreft i mageregionen . Er sykepleier og vet jo at mange av mine symptomer kan tilsi kreft. Mitt spørsmål blir: Hva gjør jeg fra her? Må selvfølgelig vente på prøvesvarene, men vurderer et tidligere legebesøk for å få satt igang "hjulene". Tenker da ultralyd av pankreas, CT abdomen, koloskopi etc . Hva og hvordan mener du jeg burde gå frem og hva kan det være ? Vil være forberedt til neste legebesøk.
Har hatt ME i to år , så formen er derfor ikke spesielt bra i utgangspunktet. Kan dekke over nedsatt allmenntilstand. Har en bestefar og onkel som døde av tykktarmskreft. Og en annen slektning er opr for bukspyttkjertel kreft.

Svar

Hei.

Du har i tre uker hatt diare, kvalme, dårlig matlyst, smerter og ubehag i magen og tyngdefornemmelse i ryggen.
Dette er du under utredning for nå, og du har tatt blodprøver og avføringsprøver, og venter på svaret på disse.

Dine spørsmål er:
"Hva gjør jeg fra her?"
"Hva og hvordan burde jeg gå frem?"
"Hva kan det være?"

Jeg forstår selvfølgelig utrolig godt at du -spesielt som sykepleier- tenker disse tankene, og ønsker å ha veien videre så godt planlagt som mulig, men jeg synes det blir veldig vanskelig å bli konkret her, for dette vil jo avhenge fullstendig av hva svarene på blodprøver og avføringsprøver viser.

De prøvesvarene kan kanskje gi en pekepinn om hva problemet kan være, og følgelig om hva slags undersøkelser som vil være hensiktsmessig videre.
La oss f.eks. si at avføringsprøven f-kalprotektin er forhøyet. Det kan da tyde på en betennelsestilstand i tarmen som f.eks. Chrohns sykdom eller ulcerøs colitt. (Nå tar jeg bare et eksempel, jeg antyder ikke at du har dette). Da vil det være riktig å henvise deg til coloskopi.

Hvis du formodning har skyhøye verdier av amylase, tydende på sykdom i bukspyttkjertelen, og ingen av avføringsprøvene eller noe annet viser tegn til sykdom i tarmen, da skal pancreas undersøkes videre, f.eks. med CT av magen.

Hvis prøvene viser tegn til sykdom i lever, så må det utredes videre, f.eks. med ytterligere blodprøver for å se etter hvilke eventuelle sykdommer i lever det kan handle om.

Også systemiske sykdommer, dvs ikke lokale årsaker i tarmen, kan være mulige forklaringer. F.eks. høyt stoffskifte. Hvis svaret på blodprøvene taler i den retning, så må jo det utredes videre, og behandles medisinsk. Osv osv.

Som du ser, er veien videre aldeles usikker pr idag, uten at svaret på blodprøver og avføringsprøver er kommet. Så jeg er ikke sikker på om det er så mye som kan planlegges eller forberedes her og nå. Og en ting til: Du er opptatt av hva du "gjør fra her", og "hvordan du burde gå frem" osv. Er du sikker på at det er riktig eller nødvendig spørsmål å stille i det hele tatt? Du tenker automatisk som sykepleier, naturligvis, vant til å handle og håndtere syke pasienter. Men akkurat nå er du jo pasient, dvs her er det strengt tatt ikke du som behøver å legge planer for videre utredninger osv osv. Det gjør legen for deg. Din "jobb" i dette bildet er å presentere symptomene for legen, og så vil legen finne ut for deg, ut fra blodprøvesvar osv, hvordan du skal utredes videre. Du slipper rett og slett hele den oppgaven du her spør om fremgangsmåte for. Du slipper rett og slett å ta stilling til det, og du slipper å planlegge og koordinere den videre utredning og behandling.

Jeg vet ikke om vi snakker forbi hverandre her, men jeg håper at mine tanker om dette kan være til nytte for deg, og at du ser at du ikke kan gjøre så mye her og nå, før svarene på prøver osv er kommet. Da får du legetime, og så har dere en dialog om hva som skjer videre ut fra det. Men "nyt" nå for en gangs skyld å kunne være "kunde" i helsevesenet, og overlat utredningen til legen din.

Jeg synes du skal legge tankene om kreft ifra deg. De har du nok i stor grad fordi du jobber i helsevesenet og ser og har sett så mye sykdom og vet at det kan hende deg også, naturligvis, men jeg tenker ikke kreft i første omgang når jeg leser dine symptomer og sykehistorie her. Lykke til.