Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Diare i en måned

Spørsmål

Har hatt diare siden 25 mai 2018 og går mye på do og da er det bare diare som kommer, og jeg er ikke bedre ennå og har mageknip, og og det hender jeg går fire ganger på do og da er det bare diare som kommer. Har vært hos fastlegen min. Han tok blodprøve og kunne ikke finne noe, men noe må det jo være. Har hatt diare før, men da er det vært omgangssyke. Og omgangssyke kan det ikke være nå har aldri hatt, og jeg har mageknip og går ofte på do, går gjerne 4 til 5 ganger på do løpet av en dag, og da er det bare diare som kommer. Har vært sykmeldt i 2 dager for dette, ellers så har jeg vært på jobb, men jeg snakket med sjefen min på søndag og sa at jeg blir hjemme til jeg er bedre. Er kjedelig å gå på jobb og bare fly på do hele tiden. Skal ringe fastlegen min å spørre om jeg kan få en sykmelding til jeg er bedre, og håper at fastlegen min vil skrive.

Mann 32
Svar

Hei.


Du er en frisk ung mann på 32 år, som nå har hatt diare i en måneds tid. Diare er vanlig, og vil oftest være forbigående, og skyldes da ofte virusinfeksjoner eller magforgiftning. Men her har det vart for lenge til at vi skal tenke i de baner. Du bør derfor nå gå til fastlegen din for å få dette utredet videre. Det at legen ikke "fant noe" da du var der sist, er ikke ensbetydende med at dette ikke kan ha en sykdomsårsak. Det betyr bare at de prøver legen tok, (jeg vet ikke hvilke) ikke viste tegn til sykdom, og da har legen utelukket visse sykdommer, -de som kan utelukkes med de prøvene som ble tatt.

Du bør blant annet sjekke om du kan ha cøliaki eller andre intoleranser, og du bør ta avføringsprøver (hemofec, kalprotektin) for å se etter sykdommer i tarmen som f.eks. Crohns sykdom  og ulcerøs colitt, -betennelsestilstander i tarmen.  Høyt stoffskifte kan også gi forstyrrelser i tarmfunksjonen, så det må du også sjekke. 

Legen din vil vite hvordan du skal utredes videre for dette, for det må du, så lenge som dette nå har vart uten at det viser tegn til å gå over av seg selv.

Du sier at du vil ringe fastlegen din for å be om en videre sykmelding. Jeg synes at du heller bør gå til en legetime nå, for å få igangsatt videre utredning for dette, for det kan jo han en årsak som kan og bør behandles.


Håper det var greie råd. Lykke til.