Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Diare hver lørdag

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt en del antall med diare over et par år. Jeg skjønner ikke hva jeg gjør galt; jeg spiser ikke dårlig vann eller mat, så jeg tror noen smitter meg, men jeg bor alene. Noe som også er rart er at diarén kommer oftest på en lørdag formiddag, men jeg kommer ikke på noen fellesfaktorer jeg gjør kvelden før. Jo, jeg spiser noen ganger sjokolade som kos før frokost på lørdager, men det ender ikke alltid opp med diaré. Hva er det jeg gjør galt?

Kvinne 27
Svar

Hei.


Å ha diare av og til, betyr på ingen måte at du gjør noe "galt". Avføringen varierer i konsistens hos alle mennesker, og det inkluderer at vi alle har diare en og annen gang. Det kan komme av et eller annet vi har spist, og det kan komme av infeksjoner, altså smitte. Da er man sjelden i tvil, om man får en skikkelig omgangssyke. Det er kjempeakutt, varer et par døgn, og så blir man bra igjen. Det får også de fleste mennesker en og annen gang. Så lenge du er forøvrig frisk og ikke har kronisk diare, så har det du her beskriver ingen som helst betydning, og det hverken kan eller skal tolkes i noen retning. Opplever du det imidlertid som et problem, så kan du saktens oppsøke fastlegen din for en sjekk, men slik du beskriver dette er det svært vanskelig å tenke noe annet enn at du er helt frisk, og at dette kan tilskrives tilfeldigheter og ikke er noe du trenger å være opptatt av eller å finne forklaringer på.

Det at det ser ut til å skje på lørdag formiddag, kan enten være tilfeldigheter, eller så kan det være noe du spiser på lørdagskvelder som utløser diareen. 

Håper det var greie forklaringer. Ha det bra.