Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Diare annenhver måned, ellers frisk

Spørsmål

Jeg får med ujevne mellomrom diare. Ca annehver måned de siste to år. Det starter med romling i magen og luft. Så kommer 4-5 eksplosive, svært tynne avføringer over ca fire timer, så er det over. Mellom hendelsene har jeg normal avføring. Ingen andre i familien blir syke, så jeg tror ikke at det er omgangssyke. Jeg er ellers frisk og har et normalt kosthold. Ingen allergier. Ikke blod i avføring. Ikke oppkast, men noe kvalm mens det pågår.

Kvinne 51
Svar

Hei.

Du har ikke stilt noen konkrete spørsmål her, så jeg vet ikke helt hva du ønsker informasjon om eller svar på. Jeg velger derfor å kommentere det du skriver, og gi deg noen råd.


Det at noe har vart såpass lenge som to år, og at det ikke gir kontinuerlige symptomer, men bare av og til, tilsier at det er svært usannsynlig at det skulle handle om ondartet sykdom. Da ville man stort sett ha blitt sykere og sykere hele tiden, og ikke vært "frisk" innimellom, slik du beskriver.


Det kan ha påvisbare årsaker eller skyldes en sykdom eller medisinsk tilstand, men ikke nødvendigvis. Mange har litt "overaktive" mager, f.eks. tilstanden irritabel tykktarm, som er noen som kunne har forklart dine symptomer. Men før en slik diagnose kan stilles, må alle andre potenielt påvisbare årsaker vært utelukket. 

Jeg synes at du kanskje bør vurdere å gå en tur til legen din for å få dette sjekket. Da vil et være aktuelt å se etter cøliaki (mange går livet gjennom med utypiske symptomer og uten å få diagnosen stillet), laktoseintoleranse og matvareallergier. Høyt stoffskifte bør også utelukkes.

Du kan også vurdere å skrive en slags "logg" eller dagbok over avføring, dvs prøve å skrive ned hva du har spist siste døgnet før du får slike diareepisoder, for da kan det være at du over tid kan se noe mønster her, f.eks. noe du ikke tåler. Det er vanskeligere å følge med på når det skjer såpass sjeldent som det du beskriver her.


Håper det var greie råd. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-