Diarè

Spørsmål

Jeg har de siste to - tre ukene hatt svært løs mage (nesten diare), med avføring opptil seks-sju ganger til dagen, og som regel under en time etter siste måltid, samt noen ganger til. Kvalmefølelse noen ganger til dagen, som regel forbigående etter en stund. En del luftavgang i form av raping. Jeg har ikke inntrykk av at det har noe å si hva jeg har spist. Ingen smerter i magen (heller ikke hvis jeg presser på den) bortsett fra noen få "stikk" de siste par dagene. Jeg har nylig (17.7.) kommet fra ferie i Italia.

Mann, 40 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Diaré er et svært vanlig symptom når man har en eller annen sykdom eller forstyrrelse i mage- og tarmsystemet vårt. Det å skulle stille en diagnose kun ut ifra dette ene symptomet er nesten umulig, men noen årsaker er mer vanlig en andre.

Siden du skriver at du så og si ikke har andre symptomer en hyppig og løs avføring er nok det mest sannsynlige at du i løpet av ferien din i Italia har fått en forstyrrelse i den normale tarmfloraen din. Med tarmflora menes de bakterier som til en hver tid finnes i tarmene våre, disse bakteriene er svært viktige for at fordøyelsen vår skal fungere optimalt. Vanligvis er de normale tarmbakteriene våre i slikt overveldende overtall at de raskt vil "skvise" ut andre bakterier som kommer inn i tarmsystemet. Imidlertid er det slik at tarmbakteriene i de forskjellige delene av verden ikke er helt like, de utvikler seg litt forskjellige slik at de til en hver tid skal være best mulig rustet til å overvinne de bakteriene som ellers finnes i de landene og områdene der eieren av tarmsystemet bor.
Dette vil si at dine tarmbakterier lett overvinner bakterier som du får i deg her i Norge, men de ikke vil ha en like enkel jobb i Italia.

Det som antageligvis har skjedd deg er at du har fått i deg en litt stor dose "Italia-bakterier" som ikke tarmfloraen din har greid å overvinne enda. Dermed blir det en overvekt av disse fremmede bakteriene i tarmene dine og du reagerer med diaré. Etter at du nå er kommet hjem til Norge vil bakteriefloraen din bli mer og mer normal igjen og de fremmede bakteriene vil etter hvert bli overvunnet.
Noen ganger kan imidlertid slike fremmede bakterier være svært seige og det tar fryktelig lang tid å kvitte seg med dem. I slike tilfeller snakker vi om en infeksjon og det kan da komme på tale med en antibiotikakur, som oftest vil imidlertid selv en slik tilstand kun behandles med rikelig med væske og så normalt kosthold som mulig.

Dette er selvfølgelig bare en av mange mulige forklaringer men jeg mener nok det er den mest sannsynlige ut ifra det du beskriver.
Skulle ikke diareen din begynne å bedre seg innen en til to ukers tid ville jeg gått til fastlegen din, han eller hun kan ta prøver både av blodet ditt og av avføringen slik at man kan se om det foreligger en infeksjon.
Da vil du også få sjansen til å sjekke om det kan foreligge noen annen årsak til plagene dine.

Et råd tilslutt, drikk mye væske! Diaré, selv om den ikke er helt løs, fører til at man taper svært mye væske og da kommer man raskt inn i en ond sirkel. Uttørking fører først til slapphet og kvalme, så begynner man gjerne å kaste opp og da mister man enda mer væske. Uten nok væske vil ikke kroppen fungere optimalt og det vil ta enda lengre tid å bli kvitt en eventuell infeksjon.
Jeg har lagt ved en link på toppen av dette svaret hvor du kan finne noen matråd som er nyttige ved diaré.

Håper dette har vært til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-