image: Diaré og mageplager. Kan jeg ha irritabel tarm?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Diaré og mageplager. Kan jeg ha irritabel tarm?

Spørsmål

Hei Jeg er en frisk kvinne på 34 år som har født to barn vaginalt. Siste i januar 2021. Jeg har aldri hatt mageproblemer tidligere, men i høst, da jeg var 4-5 mnd på vei fikk jeg vekslende diaré og knollete avføring. Hadde også ofte akutt avføringstrang, da med litt diaré og mye luft. Fikk da også vondt i setet etterpå. Men ikke inni, mer muskulært. Trodde dette var bekkensmerter. Tok det opp med legen min, og han undersøkte meg og konkluderte med hemoroider. Etterhvert gikk det over og jeg fikk normal avføring igjen.

Nå i mars begynte dette igjen. Men jeg kan ikke huske om det begynte med forstoppelse eller diaré. Prøvd microlax og idoform. Hemoroidene forsvant etter fødsel, men er nå tilbake. Jeg veksler mellom normal avføring, spruting av blod, diaré og mye luft.

Dette er uttalt om natten og morgenen. Resten av dagen er jeg helt fin, men kan komme litt diaré og blod når jeg er på do. Men aldri akutt behov på dagtid/kveldstid. Usikker på om jeg hadde gått på do om natten om jeg hadde sovet. Men siden jeg ammer, og er våken, kjenner jeg akutt trang. Jeg må løpe, og det kommer gjerne da en «eksplosjon». Først en liten knoll, deretter diaré og mye luft.

Innimellom rekker jeg ikke toalettet før det går galt. Kraften er så sterk at jeg blør. Antar at dette er hemoroider. Formen er ellers fin.

Vekten er stabil (i den grad den er det etter fødsel), matlysten er der og jeg er ikke stresset eller noe. Jeg har aldri hatt matallergier. Som sagt, innimellom har jeg normal avføring, men har gjerne hatt litt diaré og luft i forkant. Prøver å ikke presse. Men trykket gjør at jeg blør. Jeg promper heller ikke som før, alt kommer om natten/morgenen i do, sammen med ymse.

Sist gikk dette som sagt over, og jeg/vi trodde det var pga graviditeten, men nå har det vart i ca to måneder. Husker ikke helt når det begynte. Begynner å bli grundig lei. Det tærer.

IBS? Får ikke det til å stemme helt

Kvinne 34
Svar

Hei.

Du har betydelige plager fra magen nå, og du lurer på om det kan skyldes Irritabel Tarm / IBS. Det kan det, men IBS er en såkalt ekslusjonsdiagnose, hvilket vil si at diagnosen kun kan og skal stilles først når all annen teoretisk mulig sykdom er utelukket. Det finnes ingen prøver eller objektive funn som kan bekrefte eller avkrefte irritabel tarm, så diagnosen baseres i sin helhet på det å utelukke objektiv sykdom, samt at symptombildet ligner det man vanligvis ser ved irritabel tarm.

Du må følgelig få dette utredet hos legen din. Du har blod fra endetarmen, og det kan såklart skyldes hemoroider, men det er ikke noe en skal anta noe om, men enten få bekreftet eller avkreftet, siden det finnes en rekke andre årsaker til slike blødninger også, og det skal en ikke overse.

Du må få legen din til å se om du har hemoroider, men det er ikke grundig nok undersøkelse, for man kan ha hemoroider i tillegg til andre sykdommer i tarmen, og mye av det du beskriver er jo ikke typiske hemoroidesymptomer, for eksempel den eksplosive avføringstrangen og diareen.

Du må ta hemofec og avføringsprøven kalprotektin, sistnevnte for å se etter betennelsessykdommer i tarmen, og du må utredes for cøliaki og laktoseintoleranse. Som ledd i en full utredning må du også få undersøkt om du kan ha parasitter i tarmen som for eksempel giardia. For dette må du levere inn en avføringsprøve som sendes til mikrobiologisk laboratorie.

Avhengig av hva disse undersøkelene viser, kan det også være aktuelt med coloskopi.

Så som du ser, er det en rekke ting som må sjekkes før en kan konkludere med irritabel tarm, og faren ved å ikke gjøre det, er selvfølgelig å overse noe som skulle vært behandlet.

Sjekk også om du kan ha høyt stoffskifte, det kan også gi tarmplager.

Jeg håper at informasjonen og rådene her kan være til nytte for deg, og ønsker deg lykke til.

Illustrasjon øverst: metamorworks / Shutterstock / NTB